De gebruiksfuncties zijn werken en vergaderen. De publieksfuncties zijn onder andere een consultatiebureau en een polifunctie.
GGD Gelderland-Zuid krijgt een prachtig duurzaam en transparant kantoorgebouw aan de Professor Bellefroidstraat in Nijmegen. In dit kantoorgebouw zullen ook de publieke functies van GGD Gelderland-Zuid worden ondergebracht. Een belangrijke voorwaarde was dat het nieuwe gebouw bescherming biedt aan de veelal kwetsbare bezoekers.
HEVO is verantwoordelijk voor de nieuwbouw (4.300 m² bvo). We hebben de opdracht gekregen voor het begeleiden van het volledige project middels een bouwmanagement-opgave en bij start DO-fase middels Risicodragend Projectmanagement.

De gebruiker centraal
Het hoofdkantoor wordt een duurzame en gezonde plek, die optimaal aansluit bij de behoeften van de cliƫnten, medewerkers en partners van GGD Gelderland-Zuid.

Duurzaam nieuw kantoor
Eind november 2017 is GGD Gelderland-Zuid samen met HEVO gestart met het uitwerken van de definitiefase voor de geplande nieuwbouw van het kantoor in Nijmegen. De keuze van GGD Gelderland-Zuid om over te gaan tot het nieuw bouwen van haar hoofdvestiging is voortgevloeid uit een onderzoek waarin meerdere alternatieven naast elkaar zijn gezet in een locatiestudie.
Wij zijn na een tender geselecteerd om GGD Gelderland-Zuid te helpen bij het actualiseren van het Programma van Eisen (PvE), een scenariostudie, het in beeld brengen van de financiële haalbaarheid en het vervaardigen van een eerste ontwerpstudie in aanloop naar het aanvragen van een bestemmingsplanwijziging op de beoogde locatie. Na afronding van het PvE hebben we de architectenselectie (Europese aanbesteding) en de selectie van de overige adviseurs begeleid, samen met de inkooporganisatie van GGD.
GGD Gelderland-Zuid wil vooral een gezond en transparant gebouw; een gebouw dat de organisatie optimaal faciliteert voor nu en in de toekomst. De principes van het door ons ontwikkelde Office2Flow zijn in het ontwerp toegepast. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels bewezen wat de effecten zijn van bepaalde ingrepen in een gebouw op gezondheid, productiviteit, vitaliteit en welzijn. Veel van deze wensen en eisen hebben we in het PvE van GGD Gelderland-Zuid kunnen doorvoeren.
In een effectief ontwerptraject hebben we samen met de medewerkers van GGD, installatieadviseur Valstar Simonis, constructeur WSP en bouwfysicus DGMR een ontwerp gemaakt van een transparant gebouw in een beschermde omgeving. Het ontwerp voor de nieuwbouw van GGD Gelderland-Zuid is van architectenbureau De Twee Snoeken.

Uitgangspunten
Het nieuwe kantoor kent drie verschillende gebieden: publiek, semi-publiek en privaat. Er is met name veel aandacht voor de veiligheid van de (veelal kwetsbare) bezoekers en werknemers. Voor de nieuwbouw zijn de kenmerkende thema's gezondheid (principe WELL), duurzaamheid, energieneutraal, circulair en groen.
De indicatieve planning is om eind 2024 de nieuwbouw op te leveren.
Timelapse camera
Op het dak van de Veiligheidsregio is een timelapse camera geplaatst. Tijdens werktijden wordt er elk kwartier een foto gemaakt en is middels een webcam de bouw live te volgen: klik hier om de beelden te bekijken.
In de media
De Gelderlander: GGD Nijmegen verruilt verouderd pand voor nieuwbouw
Wie is GGD Gelderland-Zuid?
De afkorting GGD staat voor Gemeentelijke Gezondheidsdienst. De opdracht van iedere GGD is: het bewaken, bevorderen en beschermen van de gezondheid van inwoners uit de regio. De missie van GGD Gelderland-Zuid luidt als volgt:
‘Wij maken ons sterk voor een gezonde regio Gelderland-Zuid. Inwoners helpen wij om gezonde keuzes te maken en om klachten/ziektes te voorkomen. Zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen deelnemen aan de samenleving. Onze speciale aandacht gaat hierbij uit naar kwetsbare groepen.’