#

Croonwolter&dros
Dordrecht

Lees meer
Locatie
Dordrecht
Status
Gereed
Programma

Revitalisering, renovatie en verduurzaming verouderd kantoorpand

Kenmerkend

Bouwmanagement en procesregie van revitalisering en verduurzaming kantoorpand binnen strakke planning met harde opleverdatum

Opdrachtgever
Croonwolter&dros

Rol HEVO
Bouwmanagement

Oplevering
1 april 2023

Architect
Zenber Architecten

Begrip hebben voor elkaars belangen en ruimte bieden voor opvangen van risico’s geeft snelheid in het uitvoeringsproces.

Voor het kantoor van Croonwolter&dros was specifieke expertise nodig voor de (door)ontwikkeling van kantoor­huisvesting en -inrichting. Dit resulteerde in de ontwikkeling van een kantoorstandaard, tot stand gekomen in samenwerking met interieurarchitect Zenber.

Croonwolter&dros heeft samen met HEVO en de architect een ‘template’ ontwikkeld voor haar kantoren. De ‘template’ is ook doorgevoerd in het 'nieuwe' kantoor van Croonwolter&dros in Apeldoorn en in Amersfoort.

Fotografie: Mike van Schoonderwalt

In Dordrecht had Croonwolter&dros elders een kantoorgebouw gehuurd, waarvan de huur per 1 juli 2023 werd opgezegd. Daarom was het noodzakelijk om vóór die tijd nieuwe huisvesting te vinden en op te leveren. Begin 2023 kwam het voormalige pand van WTH, eveneens een TBI-bedrijf, beschikbaar in Dordrecht. Dit gebouw was verouderd en moest binnen een periode van 6 maanden grondig worden gerenoveerd en verduurzaamd. De strakke tijdslijn werd aanvankelijk als een nagenoeg onhaalbare opgave gezien door het bouwend team, met name vanwege de noodzaak tot vervanging van alle technische installaties, waaronder een verouderde WKO-installatie en data-installatie. Gezien de hogere bezettingsgraad van het pand in de nieuwe situatie, was er ook extra aandacht vereist voor het binnenklimaat en het luchtbehandelingssysteem. Naast de installaties heeft het gehele gebouw een refit gehad van plafond, wanden, vloeren en ruimtelijke indeling. Er moest dus in korte tijd veel werk verzet worden.

Om snelheid tijdens de uitvoering te kunnen maken, was het essentieel om vooraf gedegen inzicht te krijgen in de verschillende belangen van de aannemers en mogelijke valkuilen in het uitvoerings­proces. Bij de totstandkoming van het Programma van Eisen en het ontwerp hebben wij hier extra aandacht aan besteed. Een thema waar we veel mee bezig zijn geweest is het bouwen van een team dat met elkaar de uitdaging aan wilde gaan. Niet denken in onmogelijkheden, maar met elkaar op zoek gaan naar de mogelijkheden en kansen die zich wel voordoen. 

Tijdens de bouwwerkzaamheden kwam het team, zoals gebruikelijk, toch voor enkele verrassingen te staan. Die werden met alle bouwpartners gezamenlijk, eerlijk, transparant, collegiaal en vooral oplossingsgericht besproken. Het zorgde ervoor dat de focus bleef liggen op wat wél kon. Door respectvol samen te werken, tijdig de benodigde essentiële besluiten te nemen en gezamenlijk de focus te houden op het einddoel en de routes daarnaartoe werd een hecht team gesmeed dat samen tegenvallers flexibel opving met begrip voor elkaars werkzaamheden. Door niet alles vooraf uit te kristalliseren of tot in detail vast te leggen, kwam er extra ruimte om het project binnen de krappe realisatietermijn en volgens de overeengekomen criteria op af te ronden. 

Wij verzorgden de projectleiding, het kostenmanagement, alsmede het bouwmanagement van dit project. 

Ook interessant

# # # #

Fotografie: Mike van Schoonderwalt

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug