Menu

Energie-efficient wedstrijdbad met internationale allure

Nieuwbouw Hofbad Den Haag

Het motto van de gemeente Den Haag is ‘wereldstad aan zee’. Daar past een zwembad bij met internationale allure. Eentje met verschillende gebruiksmogelijkheden, dat kan worden ingezet bij nationale en internationale zwem-, schoonspring- en waterpolowedstrijden. Maar ook met voldoende recreatiemogelijkheden en moderne horecafaciliteiten. En uiteraard energiezuinig en duurzaam.

Opdrachtgever
Gemeente Den Haag, dienst OCW

Rol HEVO
Ontwerp- en projectvisie, projectmanagement

Investering exclusief btw 
€ 29.000.000

Brutovloeroppervlak (bvo)
9.500 m²

Ingebruikname
Oktober 2012

Architect
VenhoevenCS architecture + urbanism Amsterdam

Levendigheid

HEVO ontwikkelde samen met de architect de ontwerp- en projectvisie van het multifunctionele Hofbad en verzorgde daarna het projectmanagement. Naast een instructie- en recreatiebad, horecafaciliteiten en verenigingsruimten is er een overdekt 50-meterbad met een monumentale tribune. Horeca, personeelsruimten en kleedruimten zijn centraal gelegen in het gebouw en staan in goede verbinding met de omliggende baden. Veel doorkijkjes zorgen voor transparantie, veiligheid en levendigheid van het gebouw. De entreehal dient als spil en brengt alle ruimten met elkaar in verbinding.

Besparing in energielasten

De energie-efficiëntie van het Hofbad ligt veel hoger dan gemiddeld én dan is vereist. Zo zorgen warmtepompen voor een innovatieve warmteterugwinning uit de ventilatielucht van de zwemzalen en voor herbenutting van het spoelwater. Warm tapwater wordt verkregen door zonne-energie, opgewekt op het dak. De gevel, het dak en de vloer zijn hoogwaardig geïsoleerd.

De genomen maatregelen leiden gezamenlijk tot een besparing in energielasten van meer dan twintig procent. Na afronding van het project heeft een duurzaamheidstoets met GPR Zwembad plaatsgevonden. Hierbij behaalde het bad een gemiddelde score van 7,6.

Lees alles over

Gerelateerde thema's