#

IJsselcollege
Capelle aan den IJssel

Lees meer
Locatie
Capelle aan den IJssel
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw school voor vmbo, havo en vwo

Kenmerkend

Binnen budget ruimte vinden voor extra kwaliteit

Opdrachtgever
Stichting BLICK op Onderwijs

Stichtingskosten exclusief btw
€ 10.000.000,--

Brutovloeroppervlak (bvo)
9.800 m²

Ingebruikname
December 2016

Architect
RoosRos Architecten Oud-Beijerland

Bouwkundig aannemer
Bouwbedrijf De Vries en Verburg Stolwijk

Constructeur
Ingenieursbureau SmitWesterman Gouda

Bouwfysisch adviseur
Deerns Nederland B.V. Rijswijk

Installatieadviseur
DWA Bodegraven

W-installateur
Willems Uden

E-installateur
Hoppenbrouwers Udenhout

De persoonlijke aandacht en het eigenaarschap van de projectmanagers zie je ook terug in de tijdsinvestering die wordt gedaan. Kortom, RPM van HEVO is meer dan gewoon projectmanagement! Jos Jacobs, adviseur College van Bestuur

De nieuwbouw van het IJsselcollege, een school voor vmbo, havo en vwo, is ontwikkeld om naadloos aan te sluiten bij de ruimtelijke en functionele behoeften van de onderwijsvisie van de school. Wij ontzorgden de opdrachtgever volledig met Risicodragend Projectmanagement. Daarmee geven wij zekerheid op prijs, planning én kwaliteit inclusief invloed op het proces.

HEVO IJsselcollege1_Image en motion.jpg
Fotografie: Fotostudio Image & Motion

Vmbo én havo/vwo-leerlingen in één pand

Het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel biedt de onderwijsrichtingen vmbo, mavo, havo en vwo onder één dak. De huisvesting van deze onderwijsrichtingen in één schoolgebouw creëert kansen voor unieke samenwerkingen. In het originele Programma van Eisen stonden de stromingen ‘met de rug’ naar elkaar en waren er separate aula’s. Tijdens een interactief proces met de gebruikers is op zoek gegaan naar de vraag achter de vraag, de kern van de opgave. Dat resulteerde in de wens om alle leerlingen van vmbo-basis tot en met vwo te huisvesten in één school, waarbij alle leerlingen elkaar kunnen opzoeken in het atrium om gezamenlijk te eten, te studeren, te chillen en te ontmoeten.

Extra kwaliteit toevoegen

Voorafgaand aan de ontwerpfase adviseerden en begeleidden we de opdrachtgever in de definitiefase, onder andere bij het opstellen van het Programma van Eisen. Door de efficiënte basisvorm ontstond ruimte om binnen het taakstellende normbudget ruimte te vinden voor extra kwaliteit op bepaalde onderdelen.

Slim gebouw

Het IJsselcollege is kostenefficiënt ontworpen en was relatief makkelijk te bouwen door een slimme en compacte hoofdstructuur. De onderwijsvleugels zijn sober en doelmatig ingericht. Alle praktijklokalen zijn gesitueerd op de begane grond, zoals de keuken, de techiekhal en de afdeling zorg en welzijn. De theorielokalen zijn op de eerste, tweede en derde etage gesitueerd en worden door alle niveaus door elkaar gebruikt. Het atrium vormt het centrum van de school met spectaculaire trappen. De school is buitengewoon transparant en dat straalt veiligheid en openheid uit.

Rust versus rumoer

De school is verdeeld in diverse zones. Vanuit het hart, via de lockerruimten en de leerpleinen, bereiken leerlingen de onderwijsvleugels waar rust en concentratie heerst. De praktijklokalen bevinden zich op de begane grond. De begane grond heeft veel glas, prettig daglicht en etaleert bovendien het onderwijs naar de buitenwereld. Ook in het interieur is veel glas verwerkt. Vanaf de leerpleinen maar ook vanuit de lokalen en de personeelsruimte is door de raampartijen zicht op het atrium.

Innovatieve installaties en ventilatie

Luchtbehandeling en ventilatie spelen een belangrijke rol bij het creëren van een goed werk- en leerklimaat. In het IJsselcollege is het innovatieve BaOpt-systeem toegepast. Dit werkt op basis van luchtdruk. Nieuw toegevoerde lucht mengt met de lucht die al in de ruimte aanwezig is. Door een lichte overdruk te creëren ontstaat er een rustig inblaaspatroon. De zeer lage luchtsnelheid verhoogt het comfort. Goede luchtbehandeling speelt naast comfort bovendien een belangrijke rol in de energieprestaties van een gebouw. Doordat er niet continu ventilatielucht ingeblazen wordt, wordt bespaard op de capaciteit en het elektriciteitsverbruik van installaties.

In de media

In het VO magazine november 217 is een artikel gepubliceerd over het IJsselcollege met als titel 'Samen naar school'.

Download artikel
# #

Fotografie: Fotostudio Image & Motion

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug