#

Novalis College
Eindhoven

Lees meer
Locatie
Eindhoven
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw vrije middelbare school

Kenmerkend

Lucht en ruimte door nieuwe uitbreiding

Opdrachtgever
Scholengemeenschap voor Voortgezet Vrije Schoolonderwijs Nijmegen

Rol HEVO
Bouwmanagement

Brutovloeroppervlak (bvo)
1.275 m²

Start ontwerpfase
Juni 2019

Start bouwfase
September 2020

Ingebruikname
Augustus 2021

Architect
Bureau Dhondt Breda

Constructeur
Archimedes Bouwadvies Eindhoven

Installatieadviseur
Klictet Advies Waalwijk

Bouwfysisch adviseur
ZRi Den Haag

Aannemer
Peters Bouw en Onderhoud BV Horst

E-installateur
Megens Milsbeek

W-installateur
Willems Uden Technische Installaties

Alle tussenwanden van de nieuwbouw zijn niet-dragend, zodat ze in de toekomst verplaatst of verwijderd kunnen worden.

In 2020 startte de bouw van de uitbreiding van het Novalis College. De vrije middelbare school op antroposofische basis verwacht de komende jaren te groeien tot 640 leerlingen. De huidige school was uit zijn jas gegroeid en naast het huidige gebouw is de uitbreiding gerealiseerd. 

Onze rol is te karakteriseren als het, binnen de (financiële) projectkaders, ontwerpen en realiseren van een maximaal duurzaam schoolgebouw dat optimaal aansluit op de onderwijsvisie en minimaal voldoet aan de BENG-eisen. Daarvoor hebben wij onder andere de technische eisen uitgewerkt, de aanbestedingen voor de ontwerpende en uitvoerende partijen georganiseerd en het bouwmanagement verzorgd.

Dit hoofdgebouw is een alzijdig, expressief gebouw met een eigen architectuurstijl. De architect heeft er daarom voor gekozen om de nieuwbouw als zelfstandig gebouw te ontwerpen met een eigen, ingetogen architectuur. Het nieuwe gebouw heeft twee verdiepingen met veertien lokalen en een dakterras. De lokalen op de begane grond zijn voorzien van paneelwanden, zodat ruimten gemakkelijk gekoppeld kunnen worden tot college- en examenzalen. 

Door te kiezen voor een houten gevelafwerking, onderscheidt de nieuwbouw zich van het bestaande hoofdgebouw ernaast. Daarnaast past een natuurlijke afwerking bij de visie van de school. 

Voorafgaand aan de bouw is door de school de grondsteen gelegd voor de uitbreiding, waarbij tevens een spreuk is voorgelezen waarmee de leerlingen van de school een voorspoedige toekomst wordt gewenst. Dit is een speciale traditie binnen de vrijeschoolwereld. De rector van de school is trots op het feit dat het nieuwe gebouw in gebruik genomen is en dat eindelijk afscheid genomen is van de tijdelijke huisvesting. 

Duurzaam en energieneutraal

Voor de bouw is gekozen voor duurzame oplossingen. Het gevelhout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en de bouwmaterialen zijn recyclebaar. Het dak wordt bedekt met zonnepanelen. Daarbij is de nieuwbouw gasloos en bijna energieneutraal (BENG) door de plaatsing van zonnepanelen op het dak.

In het nieuws

ED: Bijgebouw Novalis College Eindhoven is klaar in 2021

Sander Barentsz HEVO.jpg

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug