Menu

Nieuwe huisvesting voor hulpdiensten in Drenthe

Nieuwbouw hoofdpost brandweer, GGD en HVD Assen

In Assen staat sinds 2013 een nieuwe hoofdpost voor de GGD, HVD en brandweer. De brandweer zocht samen met de HVD naar een locatie voor een nieuwe hoofdpost en de GGD was op zoek naar een groter gebouw. De gezamenlijke aanpak moest leiden tot meer efficiency en het gebruiken van elkaars ruimten door een flexibele huisvesting.

Opdrachtgever
Gemeente Assen (Koopmans Bouw Enschede)

Brutovloeroppervlak (bvo)
7.500 m²

Oplevering/ingebruikname
September 2013

Architect
VVKH Architecten Leiden

GPR-score
8,0

Het plan voor dit gebouw is tot stand gekomen na een door de gemeente Assen uitgeschreven Design & Build-aanbesteding.

Integrale projectaanpak

Destijds hebben wij, samen met ketenpartner Koopmans Bouw, ingeschreven voor de Design & Build-aanbesteding. Wij schreven het Plan van Aanpak en organiseerden het tenderproces. Daarnaast brachten wij in deze fase onze inhoudelijke kennis van hulpverleningscentra in, en waren we opbouwend kritisch naar de ontwerpers en aannemers om een optimaal, integraal en goed afgestemd plan in te dienen.

Ontwerpfase

In deze fase hebben wij met alle betrokkenen de projectaanpak verder vormgegeven. Alle partners werden hier in meegenomen. Belangrijkste punten van aandacht:

  • Faciliteren van het communicatieproces met de opdrachtgever over toetsing, acceptatie van de ontwerpen en afwikkeling van de afwijkingen op de vraagspecificatie.
  • Organiseren van overleggen met de gebruikers.
  • Aansturen van het kwaliteitsproces; verificatie, risicomanagement en periodieke toetsing van het ontwerp door HEVO.

Uitvoering

Bij de uitvoering hebben wij met het opleverprotocol en een integraal testproces ervoor gezorgd dat de opdrachtgever werd meegenomen met de oplevering. Zo ontstond het vertrouwen dat het gebouw bij oplevering ook volledig zou functioneren. Hiertoe werd bijvoorbeeld het scenario 'uitrukken van de brandweer buiten bedrijfstijd' voor oplevering nagebootst, in het bijzijn van de opdrachtgever.

Herkenbaar gebouw

Het gebouw is een herkenbaar baken aan de rand van de stad geworden door het ontwerp dat compact en stoer is, en paraatheid uitstraalt. Alle functies zijn onder één dak geplaatst, georganiseerd rond een centraal gelegen atrium. Het pand heeft de vorm van een magneet en vormt een overgang tussen het stadse Assen en de groenere omgeving. Verder geeft de magneet uitdrukking aan de sterke bundeling van functies binnen het gebouw. Vanuit het atrium is er zicht op de binnenplaats waar geoefend wordt door de brandweer. Alle voertuigen zijn rond deze binnenplaats opgesteld, klaar om uit te rukken. Het gebouw is uiterst duurzaam ontworpen.

Tevreden opdrachtgever

De opdrachtgever was lovend over de geleverde opleveringskwaliteit en het feit dat HEVO in staat was de opdrachtgever en de gebruikers mee te nemen in het proces van ontwerp en realisatie.

Fotografie: René de Wit
Rob Kersten

Wilt u meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Rob Kersten, telefoon (073) 6 409 409

Lees alles over

Gerelateerde thema's