#

Brandweerkazerne
Sittard-Geleen

Lees meer
Locatie
Sittard
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw brandweerkazerne inclusief kantoorruimten

Kenmerkend

Efficiƫntie van uitruk is slim gewaarborgd: voertuigen zijn vanuit elke plek snel bereikbaar

Opdrachtgever
Brandweer Zuid-Limburg, locatie Sittard

Rol(len) HEVO
Programma van Eisen, aanbestedingsbegeleiding ontwerp en uitvoering, projectmanagement, contractmanagement, kwaliteitscontrole

Stichtingskosten (exclusief btw)
€ 7.400.000,--

Brutovloeroppervlak (bvo)
Circa 3.000 m²

Ingebruikname
1 oktober 2013

Bijzonderheden
Ontwerp en uitvoering in bouwteamverband

Architect
Architectuurstudio HH Amsterdam (projectarchitect ir. P. Franssen)

Bouwkundig aannemer
Meulen Bouw Weert

Alle functies - huiskamer, remise, fitnessruimte, 24 uursdienst, kantoren, bibliotheek, restaurant en oefenruimten - liggen dicht bij elkaar en zijn visueel met elkaar verbonden.

De Brandweer Zuid-Limburg levert onder het motto ‘Uw Veiligheid voorop’ een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in deze regio. Voor de realisatie van de nieuwe brandweer­huisvesting in Sittard-Geleen waren twee redenen: de afwijkende opkomsttijden van de repressieve brandweerzorg en de Brandweer Zuid-Limburg wilde een nieuwe kazerne bouwen om er ook de kantoorfunctie onder te brengen.

De nieuwe brandweerkazerne van Sittard staat schuin tegenover het stadion van Fortuna Sittard, als ware het een vooruitgeschoven gebouw in het nieuwe stedenbouwkundig plan van de sportzone en Fortuna bedrijvenstad. HEVO is in het gehele bouwproces betrokken geweest en heeft het Programma van Eisen voor de hoofdpost opgesteld en de aanbestedingstrajecten voor de ontwerpende partijen begeleid. Na aanbesteding van de ontwerpende partijen heeft HEVO namens de opdrachtgever het projectmanagement, het contractmanagement en de kwaliteitscontrole uitgevoerd.

Ontwerp gebouw

De efficiency van de uitruk is het belangrijkste gegeven voor het ontwerp. De basisopzet van het gebouw gaat uit van een heldere functionele organisatie en bestaat uit vier functioneel verschillende onderdelen die elk hun eigen compartiment hebben binnen het gebouw. In het gebouw is een goed overzicht en contact tussen de verschillende gebouwdelen door een centrale vide en door het gebruik van veel glazen wanden. Het kantoordeel gaat uit van een vrije indeling rondom eilanden van spreekkamers en stiltewerkplekken. Het is een gebouw dat goed zichtbaar is van alle kanten, een gebouw zonder achterkant. Het gebouw is opgevat als een paviljoen in de groene context. De gevel is karakteristiek door de gladde aluminiumhuid, afgewisseld met zones met puien en geribbelde beplating. De afgeronde hoeken en opeenstapeling van verdiepingen met wisselende maat geven het gebouw een kloeke uitstraling.

Ook interessant

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug