Nieuwbouw kindercampus met 22 groepsruimten, gymzaal en atelier
Opdrachtgever
Stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel (OOadA)
Gebruiker
Kindercampus Zuidas
Rol HEVO
Projectmanagement/bouwmanagement
Brutovloeroppervlak (bvo)
Basisschool 2.830 m², bso 410 m², gymzaal 552 m²
Planning
Start bouw: 4e kwartaal 2023
Oplevering: 2e kwartaal 2025
Architect
RAU Architecten
Landschapsarchitect
MAAK Space
Installatieadvies
SWECO
Constructeur
Pieters Bouwtechniek
Bouwkundig aannemer
De Geus Bouw
W-installateur
Willems Uden
E-installateur
Gabriëls Elektro
Ik verheug me altijd op de buitenlessen. Leerling groep 4
Het gebied Ravel, gelegen tussen voetbalclub AFC en De Boelelaan, ondergaat momenteel uitgebreide ontwikkelingen met de bouw van ongeveer 1.350 woningen, voornamelijk gericht op gezinnen met kinderen. Het nieuwe schoolgebouw maakt deel uit van deze gebiedstransformatie, die resulteert in een autoluwe, groene, gemengde woonwijk op de Zuidas.
Projectmanagement
Een integraal ontwerpteam heeft het ontwerp tot stand gebracht, waarbij HEVO als projectmanagementbureau betrokken is geweest bij de technische uitwerking. Wij organiseerden de aanbesteding voor de selectie en contractering van de uitvoerende partijen (bouwkundig, E‑installaties en W-installaties). Bovendien fungeren wij als adviseur van de opdrachtgever gedurende het bouwproces. Het nieuwe gebouw wordt naast de bestaande kindercampus gebouwd, die tijdens de bouwfase in gebruik blijft.
Kindercampus
De kindercampus heeft het doel om uitdagend basisonderwijs en kinderopvang te bieden aan Nederlandstalige kinderen en aan kinderen voor wie Nederlands niet de eerste taal is. De kernwaarden zijn ontdekken, onderzoeken en spelend leren. Buitenactiviteiten, zoals het bouwen van hutten, vormen eveneens een essentieel aspect van deze visie. Het streven is een omgeving die uitnodigt tot spelen.
Multifunctioneel gebouw
Het schoolgebouw, verspreid over drie verdiepingen, verwelkomt bezoekers met een ruime entreehal op de begane grond, waar zich ook een theater bevindt. Dankzij het vier meter hoge plafond op deze etage is er voldoende ruimte voor een tussenverdieping. De jongste leerlingen, tussen 4 en 6 jaar, krijgen les op de begane grond. De eerste etage is bestemd voor de oudste kinderen van 10 tot 12 jaar, terwijl de tussenliggende groep van 7 tot 9 jaar op de tweede verdieping ondergebracht is. Op de bovenste verdieping is plek voor een gymzaal en een atelier waarin de kinderen hun energie en creativiteit kwijt kunnen. Het atelier heeft een directe verbinding met een groene daktuin en terras.
Het ontwerp van het gebouw is met het oog op de toekomst gecreëerd; door inzet van verplaatsbare wanden kunnen de ruimten eenvoudig aangepast worden aan de veranderende behoeften van zowel de leerlingen als de school. Gelegen op een bijzondere locatie, streeft de school naar hoogwaardige architectuur, natuurinclusiviteit en duurzaamheid. Daarnaast is de footprint van de locatie van het gebouw klein.
Internationaal
De basisschool is gericht op ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO), met een internationale oriëntatie en leerlingen die afkomstig zijn uit meer dan 70 verschillende landen. Engels wordt vanaf groep 1 onderwezen, en er is een speciaal programma, de worldclass, voor nieuwe leerlingen die kortere tijd op de school verblijven. De school stimuleert diverse vormen van communicatie, waaronder schriftelijke, mondelinge en gebarentaal, om inclusie te bevorderen.
Duurzaamheid en groen
Op de hoger gelegen terrassen en het dak worden talrijke groenvoorzieningen aangelegd. De aanplant van grote bomen biedt verkoeling en beschutting voor mens en dier. Vogels en vleermuizen vinden hun plek in een van de nestkasten aan de gevel of op het dak. Het gebouw is bijna energieneutraal (BENG) en kenmerkt zich door een lage energievraag, mede dankzij doeltreffende isolatie en geavanceerde ventilatie- en lichtsystemen met detectiesystemen. Deze systemen schakelen enkel in wanneer er vraag naar is. Voor zowel verwarming als koeling wordt gebruik gemaakt van (lucht)warmtepompen in combinatie met vloerverwarming.
Tribunetrap en natuurspeeltuin
Voor de nieuwbouw worden elementen uit het oude gebouw behouden, zoals de tribunetrap in de aula, die centraal staat voor muziek- en danslessen en groep 8-musicals. Daarnaast was het behoud van de natuurspeeltuin essentieel, waar alle groepen een stukje moestuin onderhouden. Een hoogtepunt is het groene atelier op het dak, met een educatief dakterras en moestuin. Het bijna energieneutrale gebouw toont kinderen het circulaire systeem met regenwateropvang en afvoer naar De Boelegracht.
Verder lezen
Het project nieuwbouw Kindercampus Zuidas is opgenomen in ons boek '40 jaar onderwijshuisvesting door HEVO'.
Ook interessant