Nieuwbouw basisschool en kinderopvanglocatie
Opdrachtgever
Stichting Pallas
Rol HEVO
Programma van Eisen en bouwmanagement
Architect
Schaap en Sturm Architecten
Constructeur
IMd Raadgevende Ingenieurs
Installatieadviseur
Klictet Advies
Adviseur bouwfysica (brand/akoestiek)
Cauberg Huygen
Een duurzame school die opgaat in de omgeving.
Basisschool De Zilverlinde bevindt zich momenteel in een tijdelijke huisvesting, waardoor het hoog tijd is om toe te werken naar een goed functionerend schoolgebouw.

Renovatie of nieuwbouw?
De school, die kinderen van 4 tot 12 jaar onderwijst, maakt de overstap naar een nieuwe locatie in de buurt, waar ze een prachtig terrein met volwassen bomen zal betrekken. Dit besluit komt na een zorgvuldige afweging tussen renovatie of nieuwbouw, met als doel een schoolgebouw te creëren dat voldoet aan de eisen van de huidige tijd en geschikt is voor de toekomst. Het nieuwe gebouw zal moeten voldoen aan de criteria van functionaliteit, duurzaamheid, binnenklimaat, flexibiliteit, exploitatie en uitstraling, zodat het onderwijs van de komende decennia optimaal kan worden ondersteund. Dit project betreft niet alleen de nieuwbouw van de school, maar ook de betrokkenheid van kinderopvangorganisatie Istia, die deel uitmaakt van de plannen voor de nieuwe schoollocatie.
Samen met de gebruikers van de school is een goed doordacht Programma van Eisen samengesteld. De Vrije Schoolse onderwijsvisie van De Zilverlinde is vertaald naar de huisvesting, zodat het nieuwe gebouw perfect aansluit bij de manier van lesgeven en de behoeften van leerlingen en docenten. Dit is terug te zien in de speelse vorm van het gebouw en de relatie met de omgeving.
Duurzaamheidsambities
De ambities op het gebied van duurzaamheid zijn hoog. Er wordt veel hout gebruikt, zoals houten vloeren die meteen akoestische voorzieningen bieden. Daarnaast wordt ernaar gestreefd om de bakstenen van de bestaande gymzaal op de locatie te hergebruiken in de gevel van De Zilverlinde.