#

Nieuwbouw Vlietland College Leiden

Lees meer
Locatie
Leiden
Status
Loopt
Programma

Nieuwbouw VO-school met drie gymzalen

Kenmerkend

Het slim ontworpen schoolgebouw heeft een optimale verbinding met het park en de omliggende wijk

Opdrachtgever
Stichting voor Voortgezet Onderwijs op Interconfessionele Grondslag

Gebruiker
Vlietland College

Rol HEVO
Programma’s van Eisen en Risicodragende Projectmanagement

Architect
BDP Rotterdam b.v.

Constructeur
Pieters Bouwtechniek Delft b.v.

Installatieadviseur
De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende adviseurs b.v.

Bouwfysisch en brandtechnisch adviseur
DGMR Bouw b.v.

Geotechniek en infiltratieadvies
Socotec b.v.

Het nieuwe schoolgebouw is voorzien van alle gemakken die een moderne onderwijs­omgeving nodig heeft.

Het huidige schoolgebouw van het Vlietland College aan de Apollolaan is verouderd en voldoet niet meer aan de technische eisen die aan een modern onderwijsgebouw worden gesteld. De hoge energie- en exploitatiekosten van het gebouw leggen een zware last op de financiën. Deze problemen zijn deels te wijten aan de leeftijd van het gebouw en deels aan de grote hoeveelheid vierkante meters die onderhoud vereisen.

De nieuwe school, ontworpen voor 1.000 leerlingen en uitgerust met drie gymzalen, is volledig aangepast aan de behoeften van de school. Dit biedt een uitstekende mogelijkheid om het onderwijs in een inspirerende en open omgeving vorm te geven, waar iedereen met plezier samenkomt en leert op een prachtige locatie. De nieuwe school komt aan de Johan Wagenaarlaan, aan de Korte Vliet.

Wij verzorgen het Risicodragend Projectmanagement.

HEVO | Nieuwbouw Vlietlandcollege Leiden - plaza
Impressie plaza

Nieuw onderwijsgebouw

Het Vlietland College is een zelfstandige interconfessionele scholengemeenschap die een breed scala aan onderwijsniveaus biedt, waaronder mavo, havo en vwo (atheneum). Als fundament voor de toekomst heeft het Vlietland College besloten tot de bouw van een nieuw schoolgebouw. Dit nieuwe gebouw legt de basis voor een moderne en duurzame onderwijsomgeving.

Ontwerp en ligging

Het nieuwe onderwijsgebouw is ontworpen als een compact, drielaags paviljoen omgeven door groen, strategisch gelegen langs het water. Dit zorgt voor een harmonieuze aansluiting met de omliggende losse bebouwing en geeft het gebouw een centrale en prominente positie op de kavel.

Functionele en flexibele onderwijsomgeving

Het Vlietland College is verdeeld in vijf domeinen (Talen, Maatschappij, Bèta en Wiskunde, Kunst en Sport), elk met eigen specifieke faciliteiten. De sportzalen en praktijklokalen komen op de begane grond voor gemakkelijke toegang tot buitenactiviteiten, terwijl de theorielokalen op de bovenverdiepingen zijn gesitueerd, elk met groepswerkplekken en aanvullende onderwijsfaciliteiten. De school heeft een flexibele leeromgeving waarin klaslokalen, leernissen en leerpleinen met elkaar in verbinding staan en samen een dynamische mix van onderwijs vormen.

Schoolgebouw verbonden met omgeving

De compacte vorm van het schoolgebouw herstelt de visuele verbinding tussen de buurt en de Korte Vliet, waardoor de wijk goed verbonden wordt met het aangrenzende park. De kans om optimaal gebruik te maken van de locatie is slim benut en het schoolgebouw is goed verbonden met de omgeving. Het gebouw heeft drie vleugels die rondom een centrale plaza zijn georganiseerd, met educatieve vleugels aan de westzijde en een sportvleugel aan de oostzijde. Hier profiteren de onderwijsruimten van een prachtig uitzicht naar het groen en water. 

Architectuur

Door de gebouwvorm en het gevelontwerp vormt het gebouw één geheel. Er is geen onderscheid tussen verdiepingen of vleugels van het gebouw. Het gebouw presenteert zichzelf als één uniform volume met diverse onderwijs- en sportfaciliteiten die visueel geïntegreerd zijn. Er is gekozen voor hoogwaardig metselwerk dat past bij de historische uitstraling van Leiden, verrijkt met subtiele textuurvariaties en speciale bloemenvensters die het onderwijs en de schoolidentiteit benadrukken.

Centraal hart van de school: plaza

Het hart van het gebouw, de plaza, verbindt alle vleugels en domeinen met elkaar en fungeert als een centraal ontmoetingspunt. Hier ontmoeten leerlingen elkaar en kunnen theatervoorstellingen of vieringen worden gehouden.

De plaza in het nieuwe schoolgebouw, verdeeld over meerdere verdiepingen met variërende plafondhoogtes, vormt geen overweldigende ruimte maar is opgedeeld in intieme zones met elk een eigen sfeer. Het voelt als een warm thuis voor zowel leerlingen als medewerkers van het Vlietland College. De transparante gevels en de sheddaken zorgen voor optimale daglichttoetreding en zichtlijnen, wat bijdraagt aan een aangename en stimulerende leeromgeving.

# # # #

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug