#

Wissehaege Eindhoven

Lees meer
Locatie
Eindhoven
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw woonzorgcomplex met diversiteit aan diensten, zorg en woonvormen

Kenmerkend

Zorgcampus: zelfstandig wonen met de zekerheid van welzijn en zorg

Opdrachtgever
Vitalis WoonZorg Groep, Eindhoven

Rol HEVO
Risicodragend Projectmanagement, Programma van Eisen

Stichtingskosten inclusief btw
€ 41.000.000,--

Brutovloeroppervlak
26.000 m²

Ingebruikname
2008

Architect
IAA Architecten Enschede

Vernieuwde zorgvisie is mensgericht en sluit aan op de behoefte van de bewoners.

Een nieuw gebouw waarin de cultuurverandering en de nieuwe vorm van dienstverlening echt vorm krijgt. Dit was de doelstelling bij aanvang van het proces rondom de nieuwbouw van zorginstelling Wissehaege in Eindhoven.

wissehaege_eindhoven_exterieur.jpg

Gebouwconcept

Wij waren in staat om de juiste vragen te stellen en de zorgvisie van opdrachtgever Vitalis te vertalen naar een huisvestingsvisie en een Programma van Eisen. Op basis van deze visie is een gebouw­concept ontworpen, waarin verschillende doelgroepen elk een eigen, passende woonomgeving hebben. Revaliderenden verblijven in een hotelconcept, dementerenden wonen in kleinschalige groepswoningen en mensen met een lichamelijke zorgvraag wonen in individuele appartementen.

Spil

In een aangrenzende woontoren zijn luxe seniorenappartementen ontwikkeld voor het koopsegment. De spil van het ontwerp is het indrukwekkende atrium met een hoogte van ruim 16 meter. Hier komen alle doelgroepen samen. Wij realiseerden dit woonzorgcomplex in een Risicodragend Projectmanagement-opdracht, met daarbij vooraf gegeven garanties met betrekking tot kwaliteit en budget.

Zelfstandig wonen met de zekerheid van welzijn en zorg

Op verschillende locaties in Brabant en Limburg bezit Vitalis WoonZorg Groep verpleeghuizen, revalidatiecentra en appartementencomplexen en biedt diensten aan senioren op het gebied van wonen, zorg en welzijn. 

De vernieuwde zorgvisie is vertaald naar een huiselijk gebouwconcept met een hotelmatig karakter waarbinnen plaats is voor een diversiteit aan diensten, zorg en woonvormen. De basis van het nieuwe complex is een verpleeghuis met 220 eenkamerappartementen voor psychogeriatrie, somatiek, revalidatie, gerontopsychiatrie en palliatieve zorg. In het gebouw is een dagopvang en een dagbehandelcentrum opgenomen en tevens een kinderdagopvang voor 12 kinderen. Aansluitend staat een woontoren met 39 appartementen in de luxe koopsector met bijbehorende parkeergarage.

Atrium als bruisend hart

De spil van Wissehaege is een indrukwekkend atrium met een hoogte van ruim 16 meter, het bruisende hart dat voor levendigheid zorgt en waar de meeste appartementen rondom liggen. Het is een ‘plein’ waar alle doelgroepen en hun gasten elkaar ontmoeten en dat zich leent voor grote activiteiten en evenementen. Er ligt een restaurant, een grand café met buitenterras, een tandartsenpraktijk, een stiltecentrum en diverse winkels. Galerijen meanderen op grote hoogte rondom het atrium en laten het gebouw tot leven komen.

Verpleeghuis met maximale privacy

Aan de westkant bestaat Wissehaege uit twee paviljoens van drie bouwlagen, telkens met twee huishoudens waar zeven dementerende ouderen wonen als in een gezinssituatie. Ieder heeft er zijn eigen zit-slaapkamer en er is een gezamenlijke huiskamer en keuken. De somatisch gehandicapten, veelal aan bed gebonden, hebben een eigen zit-slaapkamer grenzend aan het atrium waardoor zij maximaal profiteren van de levendigheid. De patiënten die voor revalidatie tijdelijk in Wissehaege worden opgenomen, krijgen een soberder verblijf dichtbij voorzieningen als fysiotherapie.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug