#

IJburg College 2
Amsterdam

Lees meer
Locatie
Amsterdam
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw school (vmbo-t en havo)

Kenmerkend

‘High Tech Green’ Brede School met hoog ICT-niveau

Opdrachtgever
Stichting Samenwerkingsschool voor ABVO

Stichtingskosten exclusief btw
€ 9.250.000,--

Brutovloeroppervlak (bvo)
8.521 m²

Start ontwerp
September 2014

Start bouw
Augustus 2015

Ingebruikname
Januari 2017

Architect
Atelier PRO architecten Den Haag

Aannemer
Bouwbedrijf De Vries en Verburg Stolwijk

Installatieadviseur  
Nelissen Ingenieursbureau Eindhoven

Installateur - E  
Schoonderbeek installatietechniek Hillegom

Installateur - W
Installatiebedrijf Willems Uden Technische Installaties Uden

Constructeur
IMd Raadgevende ingenieurs Rotterdam

Bouwfysisch adviseur
Deerns Rijswijk

Ik vind het onbegrijpelijk dat niet alle scholen of gemeenten werken met Risicodragend Projectmanagement van HEVO. Niet alleen krijg je daardoor wat je wilt, het maatschappelijk geld wordt ook nog eens op een goede manier besteed. Nico Moen, Schoolleider bedrijfsvoering en communicatie van het IJburg College in Amsterdam

Het IJburg College 2 in Amsterdam is een school voor voortgezet onderwijs voor in totaal 900 vmbo-t en havo-leerlingen. De school hanteert een vernieuwend onderwijs­concept, waarin leerlingen van en met elkaar leren. Het onderwijs is voor een deel gepersonaliseerd. Dat heeft consequenties voor ICT-voorzieningen, de rol van een docent en de fysieke inrichting van het gebouw. De opdrachtgever verlegde de risico's van de nieuwbouw naar HEVO.

De school daagt haar leerlingen op hun eigen niveau uit om zo goed mogelijk te presteren. Om het onderwijs optimaal te faciliteren is de school georganiseerd in vijf deelscholen. Het nieuwe gebouw bestaat uit drie bouwlagen met daaronder een bebouwde halfverdiept aangelegde inpandige fietsenkelder. Omdat de school met iPads werkt en niet met boeken zijn uitstekend werkende ICT-voorzieningen in het nieuwe gebouw van cruciaal belang.

extertrieur_ijburg2.jpg
Fotografie: Fotostudio Image & Motion

Risico's verleggen

De opdrachtgever van de nieuwbouw is een jonge stichting, ontstaan door de samenvoeging van drie afzonderlijke schoolbesturen. De stichting is klein en heeft geen vermogen. Maar wel een duidelijke visie op hoe ze onderwijs willen geven. Daarvoor is nieuwbouw noodzakelijk, maar de risico's daarvan zijn te groot.

Daarom adviseerden wij hen om de risico's van de nieuwbouw naar ons te verleggen, net zoals we deden voor de nieuwbouw van IJburg College 1. Omdat de middelen voor nieuwbouw in het onderwijs genormeerd zijn, is er geen ruimte om tegenvallers op te vangen. Bovendien luistert de planning heel nauw. Dankzij ons Risicodragend Projectmanagement konden wij de nieuwe school binnen budget, planning en naar tevredenheid van de opdrachtgever opleveren.

Duurzaamheidsmaatregelen

Ook duurzaamheid was een belangrijk speerpunt in het ontwerp van de nieuwe school. Wij adviseerden het IJburg College in de te nemen maatregelen en dit heeft geresulteerd in een duurzaam gebouw dat voldoet aan de BENG-eisen. Het gebouw is voorzien van een BaOpt werktuigbouwkundige (luchtbehandelings-)installatie die ook een bepaald koelvermogen levert. Daarnaast zijn er nog meer duurzaamheidsmaatregelen genomen:

  • De isolatie van zowel het dak als de gevel is verhoogd (Rc = 6)
  • Dubbele kierdichting buitenkozijnen
  • Driedubbele beglazing
  • Waterbesparende kranen
  • Doorspoelbediening urinoirs op basis van infrarood detectie
  • Led-verlichting
  • Het dak is voorzien van zonnepanelen
  • Troffelvloer
  • Aluminium buitenkozijnen
  • Pvc-dakbedekking

In de media

Nico Moen vertelt uitgebreid over de nieuwbouw van IJburg 1 en 2 in ons relatiemagazine 360°, editie januari 2017 'vooruitzien'.

Bekijk dit magazine

In het magazine Toekomstbouwers editie 2017/2018, een uitgave van Dutch Green Building Councel, is een artikel gepubliceerd met als titel 'Hoe komt er versnelling in de verduurzaming van scholen?', schoolvoorbeeld IJburg College.

Download artikel
HEVO IJburg2 foto2_Image en motion.jpg
Fotografie: Fotostudio Image & Motion

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug