# # #

Ligne - Zuyd Hogeschool Sittard

Lees meer
Locatie
Sittard
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw Hogeschool Zuyd

Kenmerkend

Hogeschool in combinatie met filmhuis, museum, bibliotheek, winkels, horeca, (zorg)woningen en parkeren

Opdrachtgever
Zuyd Hogeschool

Rol HEVO
Aanbestedingsprocedure, architectenselectie, bouwkostenmanagement, contractbeoordeling, duurzaamheidsadvies, huisvestingsadvies, kwaliteitsmanagement, Programma van Eisen

Brutovloeroppervlak (bvo)
12.500 m² Zuyd Hogeschool, in totaalplan van 40.000 m²

Start ontwerp
Juli 2011

Start bouw
November 2013

Ingebruikname
Juni 2016

Architecten
Jeanne Dekkers Architectuur Delft, RAPP+RAPP Amsterdam, Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten Amsterdam

'Ontmoeten en verbinden’ staat centraal.

Ligne is dé nieuwe ontmoetingsplek van Sittard, waar cultuur, wonen, winkelen, studeren, eten en drinken bij elkaar komen. Er zijn verschillende functies gevestigd in Ligne: Zuyd Hogeschool, een filmhuis, museum De Domijnen, de gezamenlijke bibliotheek van De Domijnen en diverse horecagelegenheden.

# # #

Fotografie: Hennie Retera

Voor het nieuw 'kloppend hart' van Sittard werkten Zuyd Hogeschool, de gemeente Sittard-Geleen en Bouwontwikkeling Zuid gemeenschappelijk aan het realiseren van de nieuwbouw van Ligne in Sittard. Naast het onderwijsprogramma van Zuyd Hogeschool (12.500 m²), zijn een filmhuis (500 m²), een museum (2.100 m²), een bibliotheek (2.500 m²), commerciële ruimten (12.500 m²) en een parkeergarage met fietsenstalling gerealiseerd. Wij ondersteunden Zuyd Hogeschool en de gemeente Sittard-Geleen bij diverse aspecten tijdens de definitie-, ontwerp- en uitvoeringsfase.

Overdag gebruikt Zuyd Hogeschool twee filmzalen van het filmhuis als collegezaal.

Bouwontwikkeling Zuid (combinatie van Bouwontwikkeling Jongen en 3W) heeft het totale plan ontwikkeld. Het plan bestaat uit een zuidblok dat is ontworpen door RAPP+RAPP en een noordblok dat is ontworpen door Jeanne Dekkers Architectuur. Hogeschool Zuyd is vertegenwoordigd in beide blokken.

Het totale plan was een binnenstedelijke inpassing in Sittard, waardoor de zichtlijnen op de grote kerk en de schootsvelden werden benadrukt en de oorspronkelijke beek weer wordt opengemaakt. Het plein dat beide blokken verbindt, is het cultuurplein dat zorgt voor verdere synergie tussen alle onderdelen die huisvesten aan het plein. Ontmoeting staat centraal binnen en buiten de gebouwen.

Ook interessant

Verder lezen

# # # #

Fotografie: Hennie Retera

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug