#

Nieuwbouw Ligne
Sittard

Lees meer
Locatie
Sittard
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw MFA met Zuyd Hogeschool, filmhuis, museum, bibliotheek, commerciële ruimten, parkeergarage en fietsenstalling

Kenmerkend

Leren, cultuur, wonen en horeca op één plek

Opdrachtgever
Gemeente Sittard-Geleen

Rol(len) HEVO
Ondersteuning opdrachtgever van Programma van Eisen t/m oplevering

Brutovloeroppervlak (bvo)
2.100 m² museum, 2.500 m² bibliotheek en 500 m² filmhuis in totaalplan van circa 40.000 m²

GPR-score
7,8

Start ontwerp
Juli 2011

Start bouw
november 2013

Ingebruikname
Juni 2016

Architect stedenbouwkundig plan
Jo Coenen, architects & urbanists Amsterdam

Architecten
Jeanne Dekkers Architectuur Delft RAPP+RAPP Amsterdam
Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten Amsterdam

Bouwkundig aannemer
Bouwbedrijven Jongen Landgraaf 

Ligne bouwt voort op een rijke historie en biedt tegelijkertijd een moderne, multifunctionele plek voor een breed spectrum aan gebruikers.

Ligne is dé nieuwe ontmoetingsplek van Sittard, waar cultuur, wonen, winkelen, studeren, eten en drinken bij elkaar komen. Er zijn verschillende functies gevestigd in Ligne: Zuyd Hogeschool, een filmhuis, museum De Domijnen, de gezamenlijke bibliotheek van De Domijnen en diverse horeca­gelegenheden.

HEVO Ligne_bibliotheek_henri_van_gelder.jpg
Fotografie: Henri van Gelder

Kloppend hart

Voor het nieuwe kloppende hart van Sittard werkten de gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool en Bouwontwikkeling Zuid intensief samen. Naast een filmhuis (500 m²), een museum (2.100 m²) en een bibliotheek (2.500 m²), zijn het onderwijsprogramma van Zuyd Hogeschool (12.500 m²), commerciële ruimten (12.500 m²) en een parkeergarage met fietsenstalling in het gebouw ondergebracht. Wij ondersteunden de gemeente Sittard-Geleen met het Programma van Eisen, kwaliteitscontrole tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase, duurzaamheid, onderhandelingen, fase-afrondingen en interieur.

Het totale plan was een binnenstedelijke inpassing in Sittard waardoor de zichtlijnen op de grote kerk en de schootsvelden werden benadrukt en de oorspronkelijke beek in 2017 wordt opengemaakt. Het plein dat beide blokken verbindt, is het cultuurplein dat zorgt voor verdere synergie tussen alle onderdelen die huisvesten aan het plein.

Duurzaam

Ligne is gebouwd voor de toekomst. Daarom lopen energiebesparing en duurzaamheid als een groene draad door het plan. Denk hierbij aan energiezuinige liften, ledverlichting, het gebruik van zonne-energie, waterloze urinoirs en groen op de daken voor een geleidelijke afvoer van regenwater. Ook is er gekeken naar het doelmatig gebruik van functies binnen het gebouw. Een collegezaal wordt in de avonduren gebruikt als filmzaal en in Ligne komt één gecombineerde bibliotheek, voor Zuyd Hogeschool én alle andere inwoners van Sittard.

Ook interessant

# # # #

Fotografie: Clea Betlem

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug