#

Voorzieningencluster
Laan van Spartaan Amsterdam

Lees meer
Locatie
Amsterdam
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw voorzieningencluster met onder andere sportcentrum met grote sporthal en kleinere sportzaal

Kenmerkend

Sportcentrum voldoet aan de eisen van NOC*NSF

Opdrachtgever
VOF De Stadstuinen, bestaande uit Bouwfonds MAB Ontwikkeling en Woningcorporatie Ymere Amsterdam

Rol HEVO 
Projectmanagement en kostenmanagement ontwerpfase, aanbesteding ontwerpende en uitvoerende partijen

Investering exclusief btw
€ 24.000.000,--

Brutovloeroppervlak (bvo)
15.730 m² (globaal 3.700 m² sport, 2.500 m² commerciële ruimten en 9.600 m² woningen)

Ingebruikname
2013

Architect 
DP6 architectuurstudio Delft

Meerdere functies slim ondergebracht in één gebouw.

Het voorzieningencluster Laan van Spartaan is gesitueerd op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Rinus Michelslaan in Amsterdam en huisvest een divers en dynamisch programma aan functies. De verschillende functies van het voorzieningen­cluster zijn op compacte wijze in, op en om elkaar gesitueerd rondom een vriendelijke, groene binnenwereld.

exterieur_laan_van_spartaan_amsterdam.jpg

Naast het wegverkeerslawaai van de A10, zorgt ook het sportcentrum ‘Laan van Spartaan’ in Amsterdam-West voor een hoge geluidsbelasting. Om overlast naar de omliggende commerciële ruimten en appartementen te beperken, zijn de grote ruimten van de sporthal, de wedstrijdruimte en de sportzaal in het midden van het gebouw gesitueerd. Ze zijn losgeknipt van elkaar en van de omliggende gebouwfuncties.

Eisen NOC*NSF

Wij hebben een sportcentrum gerealiseerd dat bestaat uit twee grote zalen: een groene wedstrijdhal van 28 x 48 meter die op te delen is in drie kleine zalen en een paarse sportzaal van 16 x 28 meter. Overdag worden de sportzalen gebruikt door het aangrenzende ROC, in de avonduren door verschillende verenigingen. De sporthal heeft een vrije hoogte van 9 meter en is speciaal ontworpen voor het gebruik voor badminton op hoog niveau. Daarvoor moet de luchtsnelheid in de hal laag zijn, maar moet uiteraard wel voldoende geventileerd worden. Het gehele sportcentrum voldoet aan de eisen van NOC*NSF.

Multifunctioneel

Het voorzieningencluster werkt in het kader van de multifunctionaliteit samen met de naastgelegen kavel waar een vestiging van het ROC van Amsterdam, een jeugdcircus, commerciële ruimten en een parkeergarage (in totaal 24.432 m²) zijn gerealiseerd. Wij hebben hiervoor het projectmanagement en het kostenmanagement verzorgd.

Aan de buitenzijde van het gebouw is er een transparante plint waarin onder andere commerciële en maatschappelijke ruimten zijn ondergebracht. Boven de sportaccommodatie liggen 84 huur­appartementen. 

Ook interessant

Het project Laan van Spartaan Amsterdam is opgenomen in ons boek ’35 jaar onderwijshuisvesting door HEVO’.

# #

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug