#

Rodenborch-College
Rosmalen

Lees meer
Locatie
Rosmalen
Status
In ontwikkeling
Programma

Nieuwbouw school en twee sporthallen

Kenmerkend

Onderwijs- en sportcampus in één gebouw

Opdrachtgever
Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs Tilburg

Adres
Rietpad / Groote Vlietlaan Rosmalen

Rol HEVO
Projectmanagement (inclusief definitiefase, Programma van Eisen, selectie adviseurs)

Brutovloeroppervlak (bvo)
17.485 m² (school 13.171 m², sport 4.314 m²)

Start ontwerpfase
Augustus 2019

Start bouwfase
Januari 2021

Ingebruikname
Augustus 2022

Architect
RoosRos Architecten Oud-Beijerland

Constructeur
Van de Laar Eindhoven

Installatieadviseur
De Blaay-Van den Bogaard Rotterdam

Bouwfysisch adviseur
ZRi Den Haag

Bouwkundig aannemer
Burgland Bouw Dodewaard

E- en W-installateur
WSi techniek Groenlo

Het nieuwe Rodenborch-College is vormgegeven als generiek - vrij indeelbaar - gebouw.

Een gezonde en toekomstgerichte school voor circa 2.300 leerlingen en twee volwaardige sporthallen. Dat is het programma voor de nieuwbouw van het Rodenborch-College te Rosmalen.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd voor twee scholen onder één dak en zal de naam het Rodenborch-College krijgen als onderdeel van Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs. In het nieuwe gebouw zal het onderwijsaanbod bestaan uit vmbo, havo en vwo.

hevo_ai_hal_rodenborch_college.jpg
Beeld: RoosRos Architecten

Een gezonde en toekomstgerichte school

Het nieuwe schoolgebouw wordt gebouwd in de wijk De Groote Wielen. Het Rodenborch-College is een LOOT-school waardoor er focus op sport is. Onderdeel van de nieuwbouw vormt een sportaccommodatie met twee sporthallen (6 gymzalen) met een interne hoogte van 7 meter. Het hoofdgebouw bestaat uit een aantal vleugels met ieder een eigen plek voor de leerlingen, ingedeeld in domeinen. In het hart van het gebouw bevindt zich de centrale verkeersruimte waar alle lijnen samenkomen. Er is niet één grote centrale aula, maar juist een aantal kleinere pauzeruimten verspreid door het gebouw. Leerlingen vinden hierdoor hun eigen plek waar zij zich thuis kunnen voelen.
Gekozen is voor een flexibel en vrij indeelbaar gebouw. Het specifieke programma en de vertaling van de onderwijsvisie zijn zorgvuldig ingepast maar kunnen in de toekomst eenvoudig gewijzigd worden.

Proces

Wij hebben de definitiefase begeleid waarin expliciet aandacht is besteed aan het samenkomen van de twee verschillende scholen in één gebouw. Aan de hand van diverse werksessies met gebruikers zijn verschillende thema’s en aandachtsgebieden besproken. Wij hebben een ruimtelijk-functioneel én een technisch Programma van Eisen opgesteld en over de projectorganisatie, planning en financiële opzet van het project geadviseerd.

Wij verzorgen het bouwmanagement en hebben de selectie van de ontwerpers georganiseerd en daarna het ontwerpproces begeleid. Op basis van een bestek is de aanbesteding van de uitvoering georganiseerd waarin er expliciet aandacht is geweest voor optimale marktwerking en gegarandeerde langjarige prestaties.

Duurzaam

De school voldoet aan de BENG-normen (bijna energieneutraal gebouw). Het gebouw heeft uiteraard een uitstekende thermische schil met hoge Rc-waarden, op een groot deel van het dak komen PV-panelen en op de overige delen van het dak begroeiing, er vindt warmteterugwinning plaats en zowel warmte als koude wordt door energiezuinige warmtepompen opgewekt.

De nieuwe school wordt omringd door groen. Op het plein komen verblijfsplekken die uitnodigen tot ontmoeting. Het parkeren en de fietsenstallingen zijn ingepast in blokken groen. Aan de westzijde van het gebouw wordt een landschappelijke strook met natuur en water gerealiseerd als buffer naar het achterliggende bedrijventerrein.

Digitale rondleiding

Neem een kijkje in de toekomst met de digitale rondleiding in de nieuwbouw van het Rodenborch-College te Rosmalen.

HEVO AI entree Rodenborch College.jpg
Beeld: RoosRos Architecten

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug