#

Bibliotheek
Ligne Sittard

Lees meer
Locatie
Sittard
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw bibliotheek

Kenmerkend

Bruisende wijk: leren, cultuur, wonen en horeca op één plek

Dé ontmoetingsplek van Sittard: bibliotheek Ligne.

Ligne is een modern multifunctioneel complex waarin de bibliotheek een prominente plek inneemt. De bibliotheek biedt volop mogelijkheden; het is een inspiratiebron voor liefhebbers van lezen en literatuur, een warenhuis voor kennis en informatie, een werkplaats voor ontwikkeling en educatie en een podium voor ontmoeting en debat. 

Fotografie: Gispen, Dols Fotografie

Vitaal in historische binnenstad

In het voorheen verwaarloosd gebied net buiten de historische binnenstad, staat nu een multifunctioneel complex dat dé ontmoetingsplek is geworden van Sittard. Ligne is gelegen aan de rand van het oude centrum van Sittard en bestaat naast de bibliotheek (2.500 m²) uit het filmhuis (500 m²), een museum (2.100 m²), het onderwijsprogramma van Zuyd Hogeschool (12.500 m²) en commerciële ruimten (12.500 m²). Onder het complex ligt een parkeergarage met fietsenstalling.

Op het plein tussen de gebouwen is het gezellig vertoeven en vinden tal van evenementen plaats. Deze gevarieerde mix geeft Ligne een geheel eigen en onderscheidend karakter en zorgt voor veel levendigheid.

Ontmoeting staat centraal, zowel binnen als buiten.

Centrale ontmoetingsplek

De bibliotheek heeft een belangrijke functie als centrale ontmoetingsplek en draagt bij aan sociale samenhang en onderlinge binding. Het is een veelzijdige gastvrije plek waar mensen en ideeën samenkomen, een warenhuis voor kennis en inspiratie. Het is een uitnodigende plek waar ruimte en gelegenheid is om jezelf te ontwikkelen, om te ontdekken, ontspannen en ontmoeten. 

Fijne plek en stiltezone

In het gebouw kan men in alle rust lezen/studeren op de vele studie- en leesplekken die gerealiseerd zijn. Aan de vide-randen zijn grote studietafels, leestafels, studiecabines en veel losse zitjes geplaatst waar studenten en overige gebruikers een plek kunnen vinden. De verschillende plekken dragen er aan bij dat alle bezoekers, van jong tot oud, van student tot de allerkleinsten, zich thuis voelen. Denk hierbij aan de voorleestribune voor de jongsten en de stijlkamer voor vergaderingen, bijeenkomsten en de meest bijzondere boeken.

Op de vierde verdieping bevindt zich een stiltezone. Op de andere verdiepingen zijn zit- en werkplekken die gebruikt kunnen worden om te bellen, te overleggen, te vergaderen etc.

Samenwerken en uitwisseling

Het museum, filmhuis, hogeschool en bibliotheek werken intensief samen. De gebruiksfuncties zijn zo verweven dat voorzieningen kunnen worden gedeeld. De hogeschool benut bijvoorbeeld overdag de filmzalen als collegezaal. De bibliotheek van Zuyd Hogeschool en openbare bibliotheek zijn volledig tot één bibliotheek geïntegreerd. Daar waar mogelijk werken ze ook inhoudelijk samen, waardoor Ligne een unieke en dynamische omgeving is met optimale mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. 

De functie van bibliotheek ontwikkelt zich in het algemeen in Nederland. En zo ook in Sittard. Tegenwoordig is de bibliotheek ook een plek waar mensen met vragen op het gebied van zorg en ondersteuning terecht kunnen. Mensen die moeite hebben met taal of niet goed de weg vinden in de digitale wereld kunnen hulp krijgen in de bibliotheek. Het (Digi)Taalhuis of het Informatiepunt Digitale Overheid zit tegenwoordig bij de bibliotheek onder één dak. 

Duurzaam

Ligne is gebouwd voor de toekomst; energiebesparing en duurzaamheid waren belangrijke uitgangs­punten. Denk hierbij aan energiezuinige liften, ledverlichting, het gebruik van zonne-energie, waterloze urinoirs en groen op de daken voor een geleidelijke afvoer van regenwater. Ook is er gekeken naar het doelmatig gebruik van de diverse functies binnen het gebouw. 

Totale plan

Het totale plan was een binnenstedelijke inpassing in Sittard waardoor de zichtlijnen op de grote kerk en de schootsvelden werden benadrukt. De oorspronkelijke beek is in 2017 opengemaakt. Het plein, dat beide gebouwen verbindt, is het cultuurplein dat zorgt voor verdere synergie tussen alle onderdelen die gehuisvest zijn aan het plein.

De gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool en Bouwontwikkeling Zuid werkten intensief samen. Wij ondersteunden de gemeente Sittard-Geleen met het Programma van Eisen, kwaliteitscontrole tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase, duurzaamheid, onderhandelingen, fase-afrondingen en interieur.

Ook interessant

# #

Fotografie: Gispen, Dols Fotografie

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug