#

Praktijkonderwijs IJsselcollege
Capelle aan den IJssel

Lees meer
Locatie
Capelle aan den IJssel
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw praktijkonderwijs met buurtcentrum en kinderopvang

Kenmerkend

De school heeft een extraverte begane grond ten behoeve van de praktijkruimten (bedrijvensfeer) en een introverte verdieping met leerdomeinen

Opdrachtgever
IJsselcollege Capelle aan den IJssel

Stichtingskosten exclusief btw
€ 5.400.000,--

Brutovloeroppervlak (bvo)
3.360 m²

Ingebruikname
Mei 2010

GPR-score
7,8

Architect
Topos Architecten Waddinxveen

Dankzij de strategische situering van de entrees en stijgpunten, is de gymsectie van buitenaf apart bereikbaar ten behoeve van het buitenschools gebruik.

De afdeling voor praktijkonderwijs (PRO) van het IJsselcollege was gehuisvest in een voormalige basisschool die in een zeer slechte staat van onderhoud verkeerde en functioneel ongeschikt was voor het praktijkonderwijs. Daarnaast had PRO met een groeiend aantal aanmeldingen te maken en de verwachting was dat dit zou doorzetten. Tot slot waren er plannen van derden voor een grootschalige ontwikkeling van stedelijke functies en woningbouw in de directe nabijheid van de bestaande locatie. De gemeente Capelle aan den IJssel wilde actief meedenken aan oplossingen voor de huisvestings­problemen en heeft hiervoor budgetten gereserveerd.

In de definitiefase zijn wij, samen met de opdrachtgever en de toekomstige gebruikers, aan de slag gegaan om een Programma van Eisen op te stellen dat past bij de multifunctionele accommodatie. Hierna hebben wij de opdrachtgever begeleid bij de selectie van het ontwerpteam en adviseerden wij bij het opstellen van de samenwerkingsovereenkomsten tussen de verschillende gebruikers.

De ambities qua duurzaamheid lagen hoog; de compacte school maakt optimaal gebruik van licht en frisse lucht en het technisch Programma van Eisen stelde hoge eisen aan isolatie en onderhoudsarm materiaalgebruik. Door het projectmanagement risicodragend uit te voeren hebben wij resultaat­garanties gegeven op kwaliteit, planning en budget. Het schoolbestuur behield daarmee maximale invloed maar wij waren verantwoordelijk voor het eindresultaat.

In het gebouw van het praktijkonderwijs wordt rondom een centrale aula op twee verdiepingen lesgegeven. In het gebouw zijn een gymzaal, een buurthuis en een peuterspeelzaal ondergebracht. Een professionele omgeving om leerlingen op te leiden. De hoofdvorm voorkomt energieverlies en zorgt voor geborgenheid in de centrale hal.

Op een van de wanden van de hal is een grote afbeelding aangebracht die samen met een ronde lockerwand en een open hoofdtrap sfeer geven aan deze ruimte. In het gebouw zijn materialen toegepast die een gunstige exploitatie mogelijk maken.

Ook interessant

Het project Praktijkonderwijs IJsselcollege Capelle aan den IJssel is opgenomen in ons boek ’35 jaar onderwijshuisvesting door HEVO’.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug