Hoger onderwijs
In het hoger onderwijs hebben we vaak te maken met instellingen die hun huisvesting willen verduurzamen, het multifunctioneel gebruik willen bevorderen en de maatschappij naar binnen willen halen of die studentenhuisvesting en een campus willen ontwikkelen. Het gaat vaak om complexe projecten: huisvesting optimaliseren voor multifunctioneel gebruik gaat bijvoorbeeld niet goed samen met de specifieke eisen die gelden voor onderzoekslocaties. Kortom, er komt veel kijken bij huisvestingsvraagstukken.
Een campus is meer dan een plek voor onderwijs en onderzoek alleen: het is een aantrekkelijke verblijfplaats! Michiel Otto
De sleutel ligt vaak in het kijken en beoordelen op de lange termijn. Wij worden steeds vaker gevraagd om zorgvuldig te onderzoeken op welke manier een bestaand gebouw kan worden verduurzaamd. Onderwijsinstellingen zullen nu eenmaal aan wettelijke vereisten moeten voldoen. Mooie voorbeelden van zulke complexe renovaties en verduurzamingen zijn die van het gebouw van de Avans Hogeschool in Breda en de transformatie van het voormalige TNO-gebouw op de campus van de TU Eindhoven tot ‘Nexus’ van Fontys Hogescholen.
Campusontwikkeling
Naast die vraag naar verduurzaming, zien wij binnen het hoger onderwijs een ontwikkeling waarbij de maatschappij naar binnen wordt gehaald. Hier bedoelen we allereerst mee dat steeds meer studentenhuisvesting wordt gerealiseerd op de campus, of nabij de onderwijsinstelling. Hieruit vloeit een behoefte aan secundaire functies voort zoals winkels en servicepunten. Daarmee wordt een campus meer dan een plek voor onderwijs en onderzoek alleen: een aantrekkelijke verblijfplaats! Er zijn prachtige combinaties ontstaan van hoger onderwijs en maatschappelijke functies, zoals de bibliotheek, een filmhuis, of een museum. Een fraai voorbeeld hiervan is te vinden in het Ligne complex in Sittard dat in 2016 in gebruik werd genomen.
Vertaalslag Klimaatakkoord
HEVO is telkens in staat gebleken om de functionele kansen van een hogeschool en de maatschappelijke kansen uit het veld bij elkaar te brengen. Ook maken wij de vertaalslag van het hoge abstractieniveau van het Klimaatakkoord naar concrete programma’s en maatregelen om de vastgoedportefeuilles van de instellingen te verduurzamen. Wij hebben oog voor de ‘harde kant’ (de techniek van verduurzamen) maar ook voor de ‘zachte kant’ (het proces van het stellen van ambities tot het nemen van de juiste besluiten). Die combinatie van vaardigheden spreekt onze opdrachtgevers aan.