# #

Nexus Fontys
Eindhoven

Lees meer
Locatie
Eindhoven
Status
Gereed
Programma

Transformatie voormalig labgebouw TNO naar flexibel onderwijs- en onderzoeksgebouw

Kenmerkend

Duurzame verdeling en hergebruik van materialen

Opdrachtgever
Fontys Hogescholen

Rol HEVO
Advies en contractmanagement, outputspecificaties/prestatieomschrijving, projectmanagement en directievoering

Brutovloeroppervlak
30.000 m²

Contractvorm
Engineer & Build

Ingebruikname
1 september 2019

Architecten
EGM Architecten Dordrecht (EGM verzorgde het ontwerp voor de herinrichting en de vernieuwing van delen van de gebouwschil)
Frans Benjamins architecten|en|en Eindhoven

Aannemer
Consortium Build2Learn (bouwcombinatie Heerkens van Bavel en Berghege)

Van lange gangen met labs en kantoren naar een open om­geving voor 2.500 studenten.

De Technologie-opleidingen van Fontys (Toegepaste Natuur­wetenschappen, Engineering & Automotive en Bedrijfs­management, Educatie & Techniek) zijn in 2019 verhuisd van de Eindhovense campus Rachelsmolen naar de campus waar ook de TU/e gehuisvest is. Daartoe heeft het voormalige TNO-gebouw ‘De Rondom’, door Fontys aangekocht, een complete metamorfose ondergaan naar een flexibel onderwijs- en onderzoeksgebouw.

HEVO foto Nexus Fontys werkplekken 1.jpg
Fotografie: Mike van Schoonderwalt

In de definitie- en ontwerpfasen zijn wij betrokken geweest bij het opstellen van de outputspecificaties (‘prestatieomschrijving’) ten behoeve van de contractering van het Engineering- & Build-consortium (‘Build2Learn’, ofwel de bouwcombinatie Heerkens van Bavel en Berghege vof). Hierbij droegen we samen met de architect en de installatieadviseur de verantwoordelijkheid voor de onderlinge afstemming van de ontwerpstukken, het aanbestedingsproces, de verificatie-/acceptatie-aspecten en de contractstukken. Deze werkzaamheden leidden tot definitieve vaststelling van de kaders van het project.

Verder waren wij betrokken bij de aanbesteding en contractering van het E&B-consortium. In de aanloop naar de realisatiefase verzorgden wij de afstemming tussen het E&B-consortium en Fontys op het gebied van gebouw, interieur, facilitaire aspecten, duurzaamheid, onderhoud en beheer. Vervolgens hebben wij met een projectmanager/directievoerder (namens opdrachtgever Fontys) het project- en contractmanagement tijdens de realisatiefase en de nazorgfase ingevuld.

Het gebouw is circa 30.000 m² brutovloeroppervlak groot. Het is in september 2019 in gebruik genomen en draagt sindsdien de naam ‘Nexus’.

Het atrium is het dynamisch hart van het onderwijs­gebouw. Dé plek voor ontmoeting en interactie. Warm, dynamisch en uitnodigend.

Fontys

Fontys is een van de grootste instellingen voor hoger onderwijs van Nederland, met bijna 44.000 studenten en meer dan 4.700 medewerkers. Er zijn 29 instituten die 81 bacheloropleidingen verzorgen in voltijd, deeltijd en duaal, in bijna alle sectoren van de maatschappij.

Ook interessant

Artikel inspiratieboek 2010-2025 ‘Samen werken aan de leeromgeving van morgen’ van Schooldomein: Van TNO-gebouw naar flexibele onderwijs- en onderzoeksomgeving

# # # #

Fotografie: Mike van Schoonderwalt

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug