Menu

Bijna energieneutraal gebouw

Nieuwbouw MFC Atria Leusden

In het nieuwe multifunctioneel centrum Atria in Leusden zijn onder meer drie basisscholen (De Vallei, De Bongerd en De Klimrakker), een gymzaal en een buitenschoolse opvang gehuisvest. De infrastructuur rondom het gebouw is vernieuwd, inclusief een parkeerterrein met kiss & ride-zone.

Opdrachtgever 
Stichting Voila Leusden

Rol HEVO
opstellen Programma van Eisen, organiseren DBME-aanbesteding, projectmanagement, contractmanagement

Investering excl. btw                
€ 4.109.000

Bruto vloeroppervlak (bvo)        
2.867 m²

Ingebruikname                         
september 2016

Architect structuurontwerp         
DMV Architecten Kerkrade

Architect                                  
Bureau Bos architecten

Integrale opdracht

Opdrachtgever Stichting Voila Leusden heeft een overeenkomst gesloten voor het ontwerp, de realisatie, het technisch onderhoud en het energieverbruik van het gebouw voor een periode van twintig jaar na de ontwerp- en bouwfase. Op ons advies is gekozen voor een integrale opdracht, omdat Voila een kwalitatief hoogstaande duurzame huisvesting wenste en ontzorgd wilde worden op de gebouwprestaties en financiële lasten in de exploitatiefase.

Hierbij is door ons effectief gestuurd op de realisatie van de optimale Total Cost of Ownership, waarbij Voila de verantwoordelijkheid draagt voor de duurzaamheid en prestaties van de ontwikkelde gebouwoplossing. Wij hebben de architectenselectie georganiseerd, alsmede het proces voor de Design, Build, Maintain & Energy-aanbesteding, inclusief het opstellen van het contract. Daarnaast hebben wij het Programma van Eisen opgesteld en het project- en contractmanagement verzorgd.

Kwaliteit

Voor de aanbesteding is de methode van Best Value Procurement toegepast, waarbij het budget bekend is gemaakt en partijen zijn geselecteerd op kwaliteit. Door deze aanpak, met duurzame gunningscriteria, is een bijna energieneutraal gebouw (BENG) gerealiseerd volgens Frisse Scholen klasse B. Het centrum wordt geëxploiteerd binnen de normatieve vergoeding van scholen voor onderhoud en energie.

Fotografie: Fotostudio Image & Motion

Het project nieuwbouw MFC Atria Leusden is opgenomen in ons boek ’25 jaar onderwijshuisvesting door HEVO’. U kunt kosteloos een exemplaar aanvragen.

In de media

Lees ook het artikel 'DDBME-aanbesteding MFC Atria Leusden' zoals gepubliceerd in Schooldomein juli 2015.

Lees ook het artikel ‘Langlopende contracten bieden meer vrijheid’ zoals gepubliceerd in het blad ‘Stedebouw & architectuur’, nummer 6 d.d. november 2018.

Stedebouw & Architectuur vroeg Marco van Zandwijk van Kenniscentrum Ruimte-OK om tien innovaties in de sector scholenbouw te selecteren. MFC Atria staat op nummer 3 in de top 10.

Ook interessant

In het Inspiratieboek 2015-2020 ‘Samen werken aan de school van morgen’ van Schooldomein is het volgende artikel opgenomen:

Duurzame kwaliteit tijdens bouw en exploitatie
De meerwaarde van een DDBME-aanbesteding voor MFC Atria Leusden

Download artikel

Willem Adriaanssen

Wilt u meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Willem Adriaanssen, telefoon (073) 6409 409

Lees alles over

Gerelateerde thema's