#

De Kraats Bennekom

Lees meer
Locatie
Bennekom
Status
Gereed
Programma

Gedeeltelijke nieuwbouw en renovatie school

Kenmerkend

Levensduurverlenging totale gebouw en BENG

Opdrachtgever
School met de Bijbel 'De Kraats' Bennekom

Rollen HEVO
Haalbaarheidsonderzoek, bouwmanagement, Risicodragend Projectmanagement (vanaf Uitvoeringsgereed Ontwerp t/m uitvoering en oplevering)

Brutovloeroppervlak
1.840 m²

Start (ver)bouw
Mei 2019

Oplevering
Mei 2020

Architect
Leenders Architecten Veghel

Door stijgende bouwkosten gekozen voor Risicodragend Projectmanagement.

Na een haalbaarheidsonderzoek voor de School met de Bijbel ‘De Kraats’ te Bennekom (gemeente Ede) is geadviseerd om over te gaan tot vernieuwbouw van het bestaande schoolgebouw; een combinatie van deels nieuwbouw en deels renoveren.

Het bestaande schoolgebouw bestaat uit verschillende bouwdelen; de ‘oudbouw’-delen dateren uit 1913 en 1973 en het ‘nieuwbouw’-deel uit 2007. Totaal brutovloeroppervlak is 1.840 m². De vernieuwbouw geldt voor de bouwdelen uit 1913 en 1973 met een upgrading van de nieuwbouw uit 2007 waarbij de kwaliteit van het gehele schoolgebouw gelijk wordt geschakeld voor een totale levensduurverlenging (circa 30-40 jaar).

# #

Impressies: Leenders Architecten Veghel

Risicodragend Projectmanagement

Het gebouw is aangepast aan de huidige moderne eisen en voldoet aan het nieuwbouw Bouwbesluit 2015 met ambitie BENG. Naast de algehele renovatie is er een nieuw tussenlid gemaakt van circa 100 m² tussen de oude delen en het nieuwbouwdeel, ter verbetering van de toegang en veiligheid van het gebouw, dat hoofdzakelijk dient als koppeling tussen de verschillende bouwdelen. De extra geplaatste ramen en dakvensters dragen ertoe bij dat het uitzicht op de natuur is vergroot. Dit tussenlid bestaat uit een glazen vliesgevel, zodat er na de verbouwing veel meer licht door de verschillende bouwdelen komt. Alle buitenramen zijn vervangen en de nieuwe ramen hebben de uitstraling van de oude, originele gevel. Naast de bouwkundige aanpassingen zijn er volledig nieuwe installaties geplaatst om aan de BENG-ambitie te voldoen.

Na het haalbaarheidsonderzoek hebben we het bouwmanagement verzorgd, waarbij we door middel van een selectie en aanbesteding een volledig ontwerpteam hebben samengesteld (architect Leenders Architecten, E- en W-adviseur Klictet, constructeur Van de Laar, bouwfysisch adviseur Zri etc.). Het volledige ontwerp is in BIM door de verschillende disciplines uitgewerkt en op elkaar afgestemd.

De school heeft er tijdens het proces voor gekozen om de bouwmanagement-overeenkomst om te zetten naar een risicodragende overeenkomst, zodat de laatste fase van het resterende ontwerp (Uitvoeringsgereed Ontwerp) tot en met uitvoering en oplevering in RPM-vorm (Risicodragend Projectmanagement) is afgerond. Gezien de stijgende bouwkosten heeft de school gekozen voor zekerheid op prijs, planning én kwaliteit inclusief invloed op het proces. Dat garanderen wij bij Risicodragend Projectmanagement, kortgezegd RPM.

Eind mei 2019 is gestart met de verbouwing. De verbouwing is gefaseerd uitgevoerd (de school is open gebleven tijdens de werkzaamheden). Oplevering heeft in mei 2020 plaatsgevonden.

# # #

Foto's: Eduard Bekke (HEVO)

Duurzaam

De grootschalige vernieuwbouw is voor het grootste deel door de gemeente Ede gefinancierd, maar de school heeft besloten om meer te isoleren dan volgens het Bouwbesluit strikt noodzakelijk is.Het gebouw voldoet aan de BENG-normen en heeft ruim 220 zonnepanelen op het dak, een koude-warmteopslag en het bestaande deel is goed geïsoleerd met steenstrips aan de buitenzijde. Uitgangspunt bij alle aanpassingen was dat de kenmerkende oude stijl gewaarborgd bleef.Het energielabel is minimaal A++ geworden.

Duurzame school voor De Kraats Bennekom

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug