Menu

Nieuwbouw en renovatie met BENG-ambitie

De Kraats Bennekom

Na een haalbaarheidsonderzoek voor de School met de Bijbel ‘De Kraats’ te Bennekom (gemeente Ede) is geadviseerd om over te gaan tot vernieuwbouw van het bestaande schoolgebouw; een combinatie van deels nieuwbouw en deels renoveren.

Opdrachtgever
School met de Bijbel 'De Kraats' Bennekom

Rollen HEVO
Haalbaarheidsonderzoek, bouwmanagement, Risicodragend Projectmanagement (vanaf Uitvoeringsgereed Ontwerp t/m uitvoering en oplevering)

Brutovloeroppervlak
1.840 m²

Start (ver)bouw
Mei 2019

Oplevering
Mei 2020

Architect
Leenders Architecten Veghel

Het bestaande schoolgebouw bestaat uit verschillende bouwdelen; de ‘oudbouw’-delen dateren uit 1913 en 1973 en het ‘nieuwbouw’-deel uit 2007. Totaal brutovloeroppervlak is 1.840 m². De vernieuwbouw geldt voor de bouwdelen uit 1913 en 1973 met een upgrading van de nieuwbouw uit 2007 waarbij de kwaliteit van het gehele schoolgebouw gelijk wordt geschakeld voor een totale levensduurverlenging (circa 30-40 jaar). Het gebouw wordt aangepast aan de huidige moderne eisen en zal daarmee voldoen aan het nieuwbouw Bouwbesluit 2015 met ambitie BENG. Naast de algehele renovatie zal er een nieuw tussenlid gemaakt worden van circa 100 m² tussen de oude delen en het nieuwbouwdeel, ter verbetering van de toegang en veiligheid van het gebouw, dat hoofdzakelijk zal gaan dienen als koppeling tussen de verschillende bouwdelen. Dit tussenlid bestaat uit een glazen vliesgevel waardoor er na verbouwing ook veel meer licht door de verschillende bouwdelen zal komen. Naast de bouwkundige aanpassingen komen er volledig nieuwe installaties om aan de BENG-ambitie te voldoen.

Na het haalbaarheidsonderzoek hebben we het bouwmanagement verzorgd, waarbij we door middel van een selectie en aanbesteding een volledig ontwerpteam hebben samengesteld (architect Leenders Architecten, E- en W-adviseur Klictet, constructeur Van de Laar, bouwfysisch adviseur Zri etc.). Het volledige ontwerp is in BIM door de verschillende disciplines uitgewerkt en op elkaar afgestemd.
Inmiddels is het Technisch Ontwerp afgerond en de volgende stap is de (meervoudig onderhandse) aanbesteding. De school heeft ervoor gekozen om de bouwmanagement-overeenkomst om te zetten in een risicodragende overeenkomst om de laatste fase van het resterende ontwerp (Uitvoeringsgereed Ontwerp) tot en met uitvoering en oplevering in RPM-vorm (Risicodragend Projectmanagement) met ons af te ronden. Gezien de stijgende bouwkosten heeft de school gekozen voor zekerheid op prijs, planning én kwaliteit inclusief invloed op het proces. Dat garanderen wij bij Risicodragend Projectmanagement, kortgezegd RPM.

De indicatieve planning is om eind mei 2019 te starten met de verbouwing die gefaseerd zal worden uitgevoerd (school blijft open), met als doel om het geheel op te leveren in mei 2020.

Eduard Bekke

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Eduard Bekke, telefoon (073) 6 409 409

Lees alles over

Gerelateerde thema's