# #

De Verbinding
Nijmegen

Lees meer
Locatie
Lent-Nijmegen
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw Brede School met basisschool, kinderopvang, gymzaal, multifunctionele ruimte, speellokaal en bibliotheek

Kenmerkend

Duurzaam, open en transparant gebouw waarbij licht en zicht zorgen voor verbinding

Opdrachtgever
Stichting Conexus Nijmegen

Gebruikers
Basisschool De Verbinding en Kinderopvang KION

Rol HEVO
Risicodragend Projectmanagement

Start bouw
Begin 2021

Oplevering
Eind 2021

Architect
B2 Architecten Molenhoek

Constructeur
Lamers & Visser Sint Agatha

Installatieadviseur
Klictet Installatie Advies en Beheer Oisterwijk

Bouwkundig aannemer
WAM&VanDuren Bouwgroep Winterswijk

Werktuigbouwkundig installateur
Immens Installatietechniek, Sint-Michielsgestel

Elektrotechnisch installateur
Huisman Etech Experts, Druten

Inspirerende leer- en werkomgeving in een groeiende wijk.

Brede School De Verbinding bestaat uit een basisschool in combinatie met kinderopvang en een gymzaal. Hoewel er in de rest van de stad sprake was van krimp in het aantal leerlingen, was de realisatie van een nieuwe school in Lent hard nodig. De Verbinding heeft te maken met een grote instroom aan kleuters en de school vangt ook de kinderen van nieuwe Lentenaren op uit de midden- en bovenbouw.

HEVO De Verbinding Nijmegen
Fotografie: Studio Kleurmerk

Risicodragend Projectmanagement

Wij hebben de nieuwbouw uitgevoerd middels Risicodragend Projectmanagement, waarmee schoolbestuur Conexus zekerheid kreeg op prijs, planning én kwaliteit maar zeker ook invloed behield op het proces.

Nieuwbouw

Het nieuwe gebouw is open en transparant, waarbij licht en zicht zorgen voor verbinding in het gebouw. De gebouwmassa is opgedeeld in drie delen, volgens het zogenoemde 'kop - hals - romp' boerderij principe. Elk deel heeft haar eigen functie. In de hals bevindt zich de hoofdentree voor de school en KION, met daarachter een groot 'dorpsplein' dat de ontmoetingsplek is en ook de verbinding vormt tussen de verschillende gebouwfuncties. In de kop bevindt zich het kinderdagverblijf met daarboven een grote multifunctionele ruimte, speellokaal en bibliotheek. Aan de andere kant van het dorpsplein bevinden zich de leerpleinen in vier clusters verdeeld over twee verdiepingen die vanuit het dorpsplein toegankelijk zijn. De 'geknikte' bouwmassa reageert op het achtergelegen dijklichaam en sluit aan op de naastgelegen woonblokken aan de westzijde van het gebouw. De kop profileert zich nadrukkelijk als het 'gezicht' van het gebouw. Het groendak dient als belangrijke 'vijfde' gevel van het gebouw waarbij het landschap als een deken over het gebouw heen is getrokken. Met het gebruik van baksteen, glas en hout als natuurlijke en duurzame materialen voegt het zich prima tussen de omliggende bebouwing en het dijklandschap.

De lay-out van de plattegronden is in nauwe samenspraak met het team vormgegeven en gebaseerd op de onderwijsvisie van kindcentrum De Verbinding en KION.

Hoogteverschil

Bij de nieuwbouwplannen is ingespeeld op het hoogteverschil tussen de dijk en de wijk. De invulling van het gebouw maakt gebruik van de beschikbare hoogteverschillen, bijvoorbeeld door het gebouw en de terreininrichting op een ‘getrapte’ wijze op te bouwen. Het speelgedeelte aan de achterkant is in directe aansluiting op het struingebied van de dijk en de steunberm gerealiseerd. Dit speelgedeelte is buiten schooltijden niet toegankelijk.

Op haal- en brengtijden kan er geparkeerd worden op het plein terwijl buiten die tijden het plein wordt ingezet als speelterrein. Een bijzonder dubbelgebruik van de ruimte, dat er op gericht is om vooral per fiets of te voet naar school te komen. Bij het speelgedeelte aan de voorzijde van de school kunnen kinderen ook buiten schooltijden spelen.

Duurzaam

Op verzoek van de gemeente heeft het gebouw een groen mossedum dak. Daardoor past het beter in het dijklandschap. Verder is de school aangesloten op het warmtenet. Het gebouw voldoet aan de eisen van Frisse Scholen klasse B.

In de media

In de editie april 2021 van Bouwen in Gelderland is een artikel gepubliceerd met de titel 'Basisschool De Verbinding sluit aan bij karakter nieuwbouwwijk en polderlandschap Lent'.

Download artikel
# # # #

Fotografie: Studio Kleurmerk

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug