Menu

Duurzame nieuwbouw voor praktijkonderwijs

Groene Hart Leerpark Alphen aan den Rijn

Het Groene Hart Leerpark is onderdeel van CSG Groene Hart en is gevestigd aan de Prinses Beatrixlaan te Alphen aan den Rijn. Deze vmbo-school met praktijk- en theorievakken krijgt een nieuw onderkomen op de plek van de huidige locatie en zal plaats bieden aan circa 700 leerlingen. Het nieuwe gebouw zal ook de centrale diensten van SCOPE scholengroep huisvesten. Daarnaast heeft de school drie sportzalen, een fitness en een restaurant dat ook voor de buurt toegankelijk is.

Opdrachtgever
SCOPE scholengroep Alphen aan den Rijn

Rol HEVO
Bouwmanagement

Start ontwerp
2016

Oplevering
2020

Brutovloeroppervlak
9.100 m² bvo

Architect
DP6 Architectuurstudio Delft

Bouwkundig aannemer
Bouwbedrijf De Vries en Verburg Stolwijk

In 2016 is besloten om het nieuwe Leerpark te bouwen op de locatie van de huidige school, waar nu de theorielokalen en de aula staan. Als alles volgens plan verloopt, dan kunnen leerlingen en medewerkers begin 2020 hun nieuwe school en werkplek gaan betrekken. De nieuwbouw moet een bijna energieneutraal gebouw (BENG) worden.

Wij begeleiden het nieuwbouwproject op basis van een bouwmanagement-opdracht, waarbij we het project- en kostenmanagement van ontwerp tot oplevering invullen.
Daarnaast hebben we ook juridisch advies geleverd op het gebied van aanbestedingen en begeleiden we het vergunningenproces, zoals bestemmingsplanwijziging, ontheffing flora en fauna.

Het nieuwe Leerpark is onderdeel van het Masterplan Onderwijshuisvesting van Alphen aan den Rijn. Dit voorziet in nieuwbouw van de Alphense scholen voor voortgezet onderwijs. Het Scala College, het Ashram College en de SCOPE scholengroep krijgen in de plannen een nieuw gebouw dat wordt ingezet als tijdelijk onderkomen voor de leerlingen waarvan hun gebouw wordt vervangen. De drie scholengemeenschappen verzorgen voortgezet onderwijs voor ongeveer 7.500 leerlingen.

Leren door doen

Het Groene Hart Leerpark is een vmbo-school waar ‘Leren door doen’ centraal staat. De kern van het onderwijs is het ontwikkelen van de talenten van de leerlingen. Het nieuwe schoolgebouw wordt bijzonder en tijdloos, met veel daglicht.

Het nieuwe Leerpark maakt nog nadrukkelijker de koppeling tussen de onderbouw en de bovenbouw. Wat in de bovenbouw wordt gedaan, kun je in de onderbouw zien, horen, ruiken en proeven. In het nieuwe gebouw ontmoeten technologie, dienstverlening, commercie, natuur en ambachten elkaar. Mensen staan hierbij centraal. Leerlingen en medewerkers kunnen goed met elkaar communiceren, overleggen en samenwerken.

Met de nieuwbouw versterkt het Leerpark zijn band met de samenleving. De school laat aan de Alphense gemeenschap zien wat het Leerpark is en wat het kan. De werkplaatsen en het restaurant worden zichtbaar van buiten de school. Het gebouw straalt uit dat techniek essentieel is voor de samenleving. Door aan de Alphense samenleving te laten zien welke diensten en producten het Leerpark levert, zullen de leerlingen trots zijn op hun werk en prestaties.

Duurzaam

Het gebouw wordt duurzaam gebouwd. Niet alleen in de vormgeving, maar ook door de keuze voor compacte en flexibele materialen. Het gebouw zelf prikkelt de leerlingen, omdat het met aandacht is gebouwd. Het ambacht staat hierbij centraal. De nieuwe school is ook een veilige en beschutte plek, waar leerlingen voldoende ruimte vinden om zich te ontwikkelen.

Klik hier voor meer informatie vanuit de SCOPE scholengroep en een beeldimpressie van de vorderingen.

Beeldmateriaal: DP6 Architectuurstudio Delft
Jan Bonnemaijers

Wilt u meer informatie over dit project?

Neem dan contact op met Jan Bonnemaijers, telefoon (073) 6 409 409

Lees alles over

Gerelateerde thema's