#

Groene Hart Leerpark
Alphen aan den Rijn

Lees meer
Locatie
Alphen aan den Rijn
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw school met drie sportzalen, fitness en een restaurant dat ook voor de buurt toegankelijk is

Kenmerkend

Duurzame nieuwbouw met theorie- en praktijkvakken

Opdrachtgever
SCOPE scholengroep Alphen aan den Rijn

Rol HEVO
Bouwmanagement

Start ontwerp
2016

Oplevering
8 mei 2020

Ingebruikname
Na de zomervakantie van 2020

Brutovloeroppervlak
9.300 m² bvo

Architect
DP6 Architectuurstudio Delft

Bouwkundig aannemer
Bouwbedrijf De Vries en Verburg Stolwijk

Onze leerlingen en collega’s krijgen nu een school die past bij ons onderwijs van vandaag en morgen. De prachtige lokalen bieden aan alle leerlingen de optimale omstandigheid om te leren en zich te oriënteren op de toekomst. Wils van Leijden, directeur Leerpark

Het Groene Hart Leerpark is onderdeel van CSG Groene Hart en is gevestigd aan de Prinses Beatrixlaan te Alphen aan den Rijn. Deze vmbo-school met praktijk- en theorievakken heeft een nieuw onderkomen gekregen op de plek van de oude locatie en biedt plaats aan circa 700 leerlingen (ruim 9.300 m² bvo). Het nieuwe gebouw huisvest ook de centrale diensten van SCOPE scholengroep. Daarnaast heeft de school drie sportzalen, een fitness en een restaurant dat ook voor de buurt toegankelijk is.

In 2016 is besloten om het nieuwe Leerpark te bouwen op de locatie van de oude school, waar de theorielokalen en de aula stonden. Wij hebben het nieuwbouwproject begeleid op basis van een bouwmanagement-opdracht, waarbij we het project- en kostenmanagement van ontwerp tot oplevering hebben ingevuld. Daarnaast hebben we ook juridisch advies geleverd op het gebied van aanbestedingen en begeleidden we het vergunningen­proces, zoals bestemmingsplanwijziging, ontheffing flora en fauna.
Het nieuwe Leerpark is onderdeel van het Masterplan Onderwijshuisvesting van Alphen aan den Rijn. 

hevo_leerpark_tribune.jpg
Foto: DP6 Architectuurstudio Delft

Leren door doen

Het Groene Hart Leerpark is een vmbo-school waar ‘Leren door doen’ centraal staat. De kern van het onderwijs is het ontwikkelen van de talenten van de leerlingen. Het nieuwe schoolgebouw is bijzonder en tijdloos, met veel daglicht.

Het nieuwe Leerpark maakt nog nadrukkelijker de koppeling tussen de onderbouw en de bovenbouw. Wat in de bovenbouw wordt gedaan, kun je in de onderbouw zien, horen, ruiken en proeven. In het nieuwe gebouw ontmoeten technologie, dienstverlening, commercie, natuur en ambachten elkaar. Mensen staan hierbij centraal. Leerlingen en medewerkers kunnen goed met elkaar communiceren, overleggen en samenwerken.

Met de nieuwbouw versterkt het Leerpark zijn band met de samenleving. De school laat aan de Alphense gemeenschap zien wat het Leerpark is en wat het kan. De werkplaatsen en het restaurant zijn zichtbaar van buiten de school. Het gebouw straalt uit dat techniek essentieel is voor de samenleving. Door aan de Alphense samenleving te laten zien welke diensten en producten het Leerpark levert, zullen de leerlingen trots zijn op hun werk en prestaties.

We hebben nu een gebouw dat recht doet aan onze trotse vmbo-leerlingen en waar we zelfs vanaf volgend jaar technisch mbo-onderwijs gaan aanbieden. Wils van Leijden, directeur Leerpark

Ontwerp versus realiteit

hevo_leerpark_ontwerp_versus_realiteit.jpg
Ontwerp versus realiteit

Duurzaam

Het gebouw is duurzaam gebouwd. Niet alleen in de vormgeving, maar ook door de keuze voor compacte en flexibele materialen. Het gebouw zelf prikkelt de leerlingen, omdat het met aandacht is gebouwd. Het ambacht staat hierbij centraal. De nieuwe school is ook een veilige en beschutte plek, waar leerlingen voldoende ruimte vinden om zich te ontwikkelen.De vmbo-school is als bijna energieneutraal gebouw (BENG) gekwalificeerd met een GPR-score van 8.8 (DPG-methode).

Het gebouw is na de zomervakantie van 2020 in gebruik genomen.

Klik hier voor meer informatie vanuit de SCOPE scholengroep en een beeldimpressie van de vorderingen tijdens de realisatie.

# # # #

Foto's: DP6 Architectuurstudio Delft

Groene Hart Leerpark Alphen aan den Rijn
Jan Bonnemaijers HEVO.jpg

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug