# # #

Greswarenfabriek
Reuver gemeente Beesel

Lees meer
Locatie
Reuver
Status
Gereed
Programma

Herbestemming en renovatie monument

Kenmerkend

Monumentale fabriek wordt inspirerende school met nevenfuncties

Opdrachtgever
Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) Roermond

Rol HEVO
Risicodragend Projectmanagement

Brutovloeroppervlakte (bvo)
Circa 6.000 m²

Bouwfase 1 (casco restauratie)
Mei 2018 - februari 2019

Bouwfase 2 (inbouwpakket)
Maart 2019 - september 2019

Oplevering
September 2019

Ingebruikname
December 2019

Architect
Janssen Wuts Architecten Baarlo

Installatieadvies
Klictet Advies bv Waalwijk

Constructieadvies
Goudstikker-de Vries 's-Hertogenbosch

Restauratieadvies en toezicht
BOEi Amersfoort

Casco
VOF Maasveste-Berben-Koninklijke Woudenberg

Inbouw
Van Heur Bouw & Onderhoud, Viltoonen installatietechniek en PEVO elektrotechniek

Wij redeneren vanuit onze onderwijskundige expertise en HEVO vanuit haar huisvestings-expertise. Dat heeft echt meerwaarde. Paul Slegers, lid College van Bestuur Stichting Onderwijs Midden-Limburg

De grootschalige renovatie is afgerond en SOML beschikt over een toekomstbestendig gebouw waar haar gewijzigde onderwijsvisie goed tot zijn recht komt.

Na een uitgebreide haalbaarheidsstudie ‘Haalbaarheid Greswarenfabriek’ voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg is het vertrouwen in HEVO bevestigd met een prachtige Risicodragend Projectmanagement-overeenkomst. In de zelfstandige gemeente (Beesel) is de fabriek, waarvan de oudste delen dateren uit 1880, herbestemd naar vmbo-school BC Broekhin met diverse andere functies die in de vorm van een partnership met maatschappelijke partijen zijn vormgegeven, waaronder een sociaal restaurant met dagbesteding. Een uniek project waar we bijzonder trots op zijn.

HEVO Gres oud.jpg
Oud
HEVO Gres nieuw.jpg
Nieuw

De Greswarenfabriek in Reuver is één van de oudste industriële gebouwen in Noord-Limburg en tegelijkertijd de grootste. De gemeente Beesel heeft in mei 2014 de Greswarenfabriek als industrieel erfgoed op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

De gemeente Beesel is met Rendiz, een maatschappelijke onderneming die zich richt op dagbesteding en activiteiten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of beperking, en Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) gaan samenwerken op het gebied van onderwijshuisvesting en maatschappelijke activiteiten. Op deze wijze kon de Greswarenfabriek behouden blijven en heeft deze een nieuwe functie gekregen.

SOML heeft haar onderwijsvisie gewijzigd en neemt na een grootschalige restauratie haar intrek in de Greswarenfabriek. SOML wil zich richten op ‘een contextrijke leeromgeving’. Dit komt erop neer dat leerlingen meer onderwijs volgen in het bedrijfsleven. De consequentie is dat de huidige schoolgebouwen in Roermond, Swalmen en Reuver niet meer voldoen.

Na de restauratie van de Greswarenfabriek beschikt SOML over een gebouw met meer grote ruimten, die ze op maat kan inzetten naar gelang het onderwijs dat verlangt. Een toekomstbestendig gebouw waar de gewijzigde onderwijsvisie goed tot haar recht komt.

De restauratie van de Greswarenfabriek is gereed. Stukje bij beetje is het ooit vervallen en verlaten pand weer tot leven gekomen. De pannen op het dak zijn verwijderd en een groot gedeelte van de dakspanten is gerestaureerd of vervangen.

Door Risicodragend Projectmanagement heb ik wel de lusten maar niet de lasten van de ontwikkeling van onze nieuwe locatie. Ik heb in één keer een school besteld en word daarbij ontzorgd. Paul Slegers, lid College van Bestuur Stichting Onderwijs Midden-Limburg
Juni 2020
Muziek: www.bensound.com
September 2018
November 2018
Maart 2019
Augustus 2019

In de media

Artikel over de eerste handeling in de Greswarenfabriek op woensdag 9 mei 2018: ‘School in Reuver is uniek voor Limburg en Nederland, symbolisch startschot bouw BC Broekhin in oude fabriek'.

In oktober 2018 is het artikel ‘Industrieel monument biedt onderdak aan onderwijs van de toekomst’ gepubliceerd in Schooldomein.

In de gastbijdrage 'Investeren in de toekomst' van Elsevier (september 2019) is een artikel gepubliceerd met de titel 'Oude, vervallen fabriek wordt bruisend, innovatief onderwijscentrum'.

In het relatiemagazine van VB Groep, jaargang 9, nr. 24 is een artikel gepubliceerd met de titel 'Samen hebben we hier iets unieks neergezet!'

Relatiemagazine

In ons relatiemagazine 360°, najaar 2019, is een artikel gepubliceerd met de titel 'Stoere transformatie van waardevol erfgoed'.

# # # #

Foto's: Jan van Dalen Fotografie - juli 2018

# # # # #

Foto's: Jan van Dalen Fotografie - februari 2019

# #

Foto's: Mike van Schoonderwalt - oktober 2019

Whitepaper

Download de whitepaper met het volledige verhaal van de restauratie, met bijzondere foto’s van voor en na de restauratie.

Download whitepaper

Ook interessant

In het Inspiratieboek 2015-2020 ‘Samen werken aan de school van morgen’ van Schooldomein is het volgende artikel opgenomen:

Industrieel monument huisvest onderwijs van de toekomst
Schoolvoorbeeld Risicodragend Projectmanagement

Download artikel

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug