Greswarenfabriek
Reuver gemeente Beesel

Lees meer
Locatie
Reuver
Status
Gereed
Programma

Herbestemming en renovatie monument

Kenmerkend

Monumentale fabriek wordt inspirerende school met nevenfuncties

Opdrachtgever
Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) Roermond

Rol HEVO
Risicodragend Projectmanagement

Brutovloeroppervlakte (bvo)
Circa 6.000 m²

Bouwfase 1 (casco restauratie)
Mei 2018 - februari 2019

Bouwfase 2 (inbouwpakket)
Maart 2019 - september 2019

Oplevering
September 2019

Ingebruikname
December 2019

Architect
Janssen Wuts Architecten Baarlo

Installatieadvies
Klictet Advies bv Waalwijk

Constructieadvies
Goudstikker-de Vries 's-Hertogenbosch

Restauratieadvies en toezicht
BOEi Amersfoort

Casco
VOF Maasveste-Berben-Koninklijke Woudenberg

Inbouw
Van Heur Bouw & Onderhoud, Viltoonen installatietechniek en PEVO elektrotechniek

Wij redeneren vanuit onze onderwijskundige expertise en HEVO vanuit haar huisvestings-expertise. Dat heeft echt meerwaarde. Paul Slegers, lid College van Bestuur Stichting Onderwijs Midden-Limburg

De grootschalige renovatie is afgerond en SOML beschikt over een toekomstbestendig gebouw waar haar gewijzigde onderwijsvisie goed tot zijn recht komt.

Na een uitgebreide haalbaarheidsstudie ‘Haalbaarheid Greswarenfabriek’ voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg is het vertrouwen in HEVO bevestigd met een prachtige Risicodragend Projectmanagement-overeenkomst. In de zelfstandige gemeente (Beesel) is de fabriek, waarvan de oudste delen dateren uit 1880, herbestemd naar vmbo-school BC Broekhin met diverse andere functies die in de vorm van een partnership met maatschappelijke partijen zijn vormgegeven, waaronder een sociaal restaurant met dagbesteding. Een uniek project waar we bijzonder trots op zijn.

Oud
Nieuw

De Greswarenfabriek in Reuver is één van de oudste industriële gebouwen in Noord-Limburg en tegelijkertijd de grootste. De gemeente Beesel heeft in mei 2014 de Greswarenfabriek als industrieel erfgoed op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

De gemeente Beesel is met Rendiz, een maatschappelijke onderneming die zich richt op dagbesteding en activiteiten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of beperking, en Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) gaan samenwerken op het gebied van onderwijshuisvesting en maatschappelijke activiteiten. Op deze wijze kon de Greswarenfabriek behouden blijven en heeft deze een nieuwe functie gekregen.

SOML heeft haar onderwijsvisie gewijzigd en neemt na een grootschalige restauratie haar intrek in de Greswarenfabriek. SOML wil zich richten op ‘een contextrijke leeromgeving’. Dit komt erop neer dat leerlingen meer onderwijs volgen in het bedrijfsleven. De consequentie is dat de huidige schoolgebouwen in Roermond, Swalmen en Reuver niet meer voldoen.

Na de restauratie van de Greswarenfabriek beschikt SOML over een gebouw met meer grote ruimten, die ze op maat kan inzetten naar gelang het onderwijs dat verlangt. Een toekomstbestendig gebouw waar de gewijzigde onderwijsvisie goed tot haar recht komt.

De restauratie van de Greswarenfabriek is gereed. Stukje bij beetje is het ooit vervallen en verlaten pand weer tot leven gekomen. De pannen op het dak zijn verwijderd en een groot gedeelte van de dakspanten is gerestaureerd of vervangen.

Door Risicodragend Projectmanagement heb ik wel de lusten maar niet de lasten van de ontwikkeling van onze nieuwe locatie. Ik heb in één keer een school besteld en word daarbij ontzorgd. Paul Slegers, lid College van Bestuur Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Korte film

Op 15 juni 2022 vond het event 'De toekomst van leren, werken en wonen' plaats. De korte film over het Grescollege Reuver was een van de video's die we deze dag getoond hebben. Paul Slegers vertelt met passie over de visie die SOML en de gemeente Beesel hadden: creëer een contextrijke leeromgeving in een historisch icoon voor de regio Midden-Limburg.

Grescollege
15 juni 2022

In de media

Relatiemagazine

In ons relatiemagazine 360°, najaar 2019, is een artikel gepubliceerd met de titel 'Stoere transformatie van waardevol erfgoed'.

Whitepaper

Download de whitepaper met het volledige verhaal van de restauratie, met bijzondere foto’s van voor en na de restauratie.

Ook interessant

Juni 2020
Muziek: www.bensound.com
September 2018
November 2018
Maart 2019
Augustus 2019
# # # #

Foto's: Jan van Dalen Fotografie - juli 2018

# # # # #

Foto's: Jan van Dalen Fotografie - februari 2019

# #

Foto's: Mike van Schoonderwalt - oktober 2019

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug