#

Renovatie/vernieuwbouw
Pniëlschool Rotterdam

Lees meer
Locatie
Rotterdam
Status
Gereed
Programma

Hoogwaardige renovatie en uitbreiding school met beschermd stadsgezicht

Kenmerkend

De uitbreiding is tegen de bestaande school aangebouwd en vormt één geheel

Opdrachtgever
Stichting PCBO Rotterdam

Rol HEVO
Bouwmanagement en kostenmanagement

Start verbouwing/renovatie
Oktober 2020

Oplevering/ingebruikname
November 2021

Architect
EGM architecten Dordrecht

Installatieadviseur
De Blaay-Van den Bogaard Rotterdam

Bouwkundig aannemer
BM van Houwelingen Hardinxveld-Giessendam

Renovatie creëert meer openheid, ruimte en daglicht.

Van krappe, donkere en ouderwetse leslokalen naar een open, gezonde en moderne leeromgeving. Dat is de visie van de Pniëlschool in Rotterdam. De school voldeed niet meer aan de eisen van modern onderwijs.

De protestant-christelijke basisschool is gevestigd in een monumentaal pand uit 1920 en maakt onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht van Vreewijk Rotterdam. De school is een van de sterkere basisscholen in de sociaaleconomisch achtergestelde wijk, en vervult hiermee een belangrijke rol in de ontwikkeling van de gemeenschap.

Wij hebben het bouwmanagement en het kostenmanagement verzorgd. De verbouwing en renovatie van de Pniëlschool is gestart in oktober 2020 en opgeleverd in november 2021.

HEVO Pnielschool Rotterdam 3_foto EB.jpg

Gezonde leeromgeving

Te kleine en donkere lokalen met lage plafonds en over de verdiepingen een inefficiënte indeling zonder ruimte voor zelfstandig leren en werken stonden centraal in de oude situatie. In het nieuwe ontwerp is een gezonde leeromgeving in een gezond gebouw het uitgangspunt. Met een goede luchtkwaliteit, veel daglichttoetreding, meer ruimte en meer openheid. Met beperkte middelen en een kleine uitbreiding is het gebouw niet zozeer groter gemaakt, maar vooral ruimer ingedeeld.
 
De toiletten en bergingen in de gangen langs de gevel zijn verhuisd naar centrale en logische plekken in het gebouw. Hiermee is er meer direct daglicht in de gang en is er ruimte voor zelfstandige werkplekken buiten de lokalen. De verlaagde plafonds op de zolderverdieping zijn verwijderd en de houten kapconstructies zijn tot in de nok zichtbaar gemaakt. Hiermee is de vrije hoogte tevens vergroot van 2,60 meter tot circa 5 meter.

HEVO Pnielschool Rotterdam 2_foto EB.jpg

Authentieke details

Aan de achterzijde is de school uitgebouwd door middel van een uitbreiding van slechts 1,80 meter diep. Dit maakt de lokalen ruimer en lichter. Om het gehele pand ruimtelijker in te delen zijn er op een paar strategische plekken zoals bij de hoofdingang, de trappenhuizen en de zolderverdieping, met een paar doorbraken grotere ruimten en doorzichten gecreëerd, maar met behoud van de authentieke details uit de jaren 20. Het monumentale pand bevat veel originele details in zowel exterieur als interieur. Om deze te behouden zijn de ingrepen rondom deze details geminimaliseerd. Zo zijn de originele vloeren en wanddetails behouden.

Duurzaam 

Alle installaties zijn volledig vernieuwd, alle ramen zijn vervangen en de gevels zijn na-geïsoleerd. 

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug