Bezettingsgraadonderzoek

Maximaliseer het rendement van jouw kantoor met een bezettingsgraadonderzoek!

Een bezettingsgraadonderzoek kan veel waardevolle inzichten opleveren voor een organisatie die Het Nieuwe Werken - tegenwoordig bekend onder de term hybride werken - wil invoeren. Door te meten hoe vaak werkplekken in een kantoor worden gebruikt, kan een organisatie een beter beeld krijgen van de werkelijke behoefte aan werkplekken en welke mogelijkheden er zijn om de efficiëntie van de kantoorruimte te verhogen.

Het principe dat het aantal werkplekken binnen een kantoor gelijk is aan het aantal kantoor­medewerkers van een organisatie is al lang achterhaald. Medewerkers werken steeds vaker parttime en op wisselende plekken. Werken gebeurt niet meer altijd op kantoor, maar ook thuis en op andere locaties. Bovendien wordt door activiteitgericht te werken duidelijk dat een vaste werkplek daarin niet optimaal faciliteert. Door slim en anders gebruik te maken van werkplekken kunnen organisaties vierkante meters en huisvestingskosten besparen. Ze kunnen bovendien ook een duurzamere kantoorhoudende organisatie worden en een hoogwaardigere werkomgeving bieden, die medewerkers beter ondersteunt. 

Gemiddeld zijn werkplekken in kantoren meer dan de helft van de tijd niet in gebruik. Dat is niet duurzaam en brengt bovendien onnodige kosten met zich mee. Zeker als je bedenkt dat de gemiddelde werkplekkosten al snel duizenden euro’s per jaar bedragen. Een bezettingsgraad­onderzoek kan organisaties helpen om beter inzicht te krijgen in het daadwerkelijke gebruik van werkplekken en waar kansen liggen om efficiënter met de beschikbare ruimte om te gaan.

HEVO heeft ruime ervaring met het uitvoeren van bezettingsgraadmetingen in diverse branches en kan uw organisatie benchmarken met vergelijkbare organisaties. Het is voor elke organisatie zinvol om dit inzicht op te doen, maar dat geldt eens te meer nu steeds meer organisaties hybride willen werken. Vaak vormt de ambitie om hybride werken in te voeren aanleiding voor een bezettingsgraad­onderzoek, naast het vermoeden dat het gemiddeld gebruik laag is.

Door slim gebruik te maken van werkplekken en de beschikbare ruimte kunnen organisaties niet alleen kosten besparen, maar ook de werkomgeving van medewerkers verbeteren en bijdragen aan een duurzamere wereld. Een bezettingsgraadonderzoek kan daarom een waardevolle investering zijn voor organisaties die willen blijven innoveren en groeien. 

Ook interessant

Meer informatie of uw organisatie aanmelden voor een bezettingsgraad­onderzoek?

Neem dan contact op met:

Bel me terug