#

Nieuwbouw Sint Antoniusschool Zundert

Lees meer
Locatie
Zundert
Status
Loopt
Programma

Basisschool met 13 klaslokalen, speellokaal en ondersteunende functies

Kenmerkend

Duurzame school

Opdrachtgever
Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ)

Rol HEVO
Bouwmanagement

Start project
HEVO is betrokken vanaf 2020, start uitvoering Q3-2023

Verwachte ingebruikname
Eind 2024

Architect
Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten

Installatieadviseur
VINTIS

Constructeur
Archimedes

Adviseur bouwfysica
ZRi

Bouwkundig aannemer
VB Bouw

W-installateur
Van den Buijs Installaties

E-installateur
Gabriels installatietechniek

Bouwtoezicht
Buster Bouwcontrol

 

Een verschuifbare wand in de aula maakt het mogelijk om de ruimte aan te passen aan de verschillende behoeften.

In het kerndorp Klein Zundert komt plaatsvervangende nieuwbouw voor de Sint Antoniusschool. De school was gehuisvest in een verouderd gebouw. Om ruimte te maken voor de nieuwbouw is het bestaande gebouw reeds gesloopt en kan de nieuwbouw op dezelfde locatie worden gerealiseerd.

 

HEVO - Sint Antoniusschool Zundert
Impressie: Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten

Compacte school

Het nieuwe schoolgebouw is duurzaam en laat door zijn compacte opzet maximaal ruimte voor een groene openbare omgeving in het hart van het dorp.

De constructieve opzet stimuleert een grote onderlinge betrokkenheid tussen de gebruikers. Het ontwerp voor de school is helder en efficiënt; de klaslokalen, die bestaan uit een standaard moduulmaat van 8 x 8 m, zijn de basis voor de structuur. Door deze klasmodules ten opzichte van elkaar te verschuiven, ontstaan er tussenruimten voor leerondersteunende functies en entrees, die uitkomen op de ruimtelijke, lichte aula in het hart van de school.

Een flexibele wand tussen de klaslokalen en de aula biedt de mogelijkheid om de lokalen te verkleinen en studie- en ontmoetingsruimte aan de aula toe te voegen. De centrale ontmoetings­ruimte is gekoppeld aan het speellokaal, waardoor één grote multifunctionele ruimte ontstaat die georiënteerd is op het park aan de zuidzijde van de school. 

In de aula is hout gebruikt voor de binnenafwerking, wat zorgt voor een warme uitstraling. Hierdoor wordt een plezierige leer- en werkomgeving gecreëerd met een aangename sfeer en comfort. Een ruimte die uitdaagt en uitnodigt tot beweging en ontwikkeling en daarnaast een symbolische en blijvende herinnering vormt aan de bestaande school.

De architectuur van het gebouw past in de dorpse karakteristiek. De opzet van de constructie bepaalt de configuratie van de gevelopeningen en de compositie ervan. Daarbij tekent de kap zich af in de kopgevels en vormt deze een verwijzing naar de schuine daken van de boerderijen en woningen uit de omliggende omgeving. Tegelijkertijd is de kap onderscheidend door zijn lichtere helling.

Het omliggende groene landschap met enkele beeldbepalende bomen is vertaald in een natuurlijke materialisatie van leemkleurig pleisterwerk en houten invullingen. 

Energiezuinig gebouw

Het gebouw is compact ontworpen met gunstige vormfactoren om aan de voorwaarden voor een energiezuinig gebouw te voldoen. 

Het schoolplein wordt dé centrale speelplek van Klein Zundert

Rondom het schoolgebouw komt een openbaar, groen speelterrein, dat als dé centrale speelplek van Klein Zundert zal fungeren. Dit initiatief sluit aan bij het Speelbeleid 2022-2023 van de gemeente, dat streeft naar een centrale speelplek in elke kern of buurt. Deze speelplek biedt iedereen de mogelijkheid om te spelen, te bewegen en elkaar te ontmoeten. Voor het ontwerp in Klein Zundert hebben vele mensen meegedacht; leerlingen, leerkrachten, omwonenden, het gehandicapten­platform, de KBO, de dorpsraad en andere betrokkenen hebben tijdens diverse sessies hun ideeën gedeeld.

# # # # #

Impressies: Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug