#

KWR Nieuwegein

Lees meer
Locatie
Nieuwegein
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw kantoor en laboratoria

Kenmerkend

Met slimme, duurzame oplossingen is de werkomgeving voorbereid op de toekomst

Opdrachtgever
KWH Water B.V., Nieuwegein

Rol HEVO
Haalbaarheidsonderzoek, projectmanagement, verhuismanagement

Brutovloeroppervlak (bvo)
6.372 m²

Datum/periode opdrachtuitvoering
Oktober 2010 - maart 2016

GPR-score
8,1

Architect
Architectenbureau cepezed b.v., Delft

Constructeur
Pieters Bouwtechniek, Amsterdam

Adviseur installaties
DWA installatie en energieadvies, Ede

Adviseur bouwfysica
DGMR Raadgevende Ingenieurs b.v., Arnhem

Landschapsarchitect
West 8 urban design & landscape architecture b.v., Rotterdam

Adviseur laboratorium
S+B, Rotterdam

Interieurontwerp
Fokkema & Partners, Delft

Foto boven: bron KWR, Nieuwegein

Met dit nieuwe gebouw laten we zien dat de combinatie van bedrijfsmatig werken als kennisinstituut binnen een publieke doelstelling, heel goed mogelijk is. Wim van Vierssen, CEO KWR Watercycle Research Institute

KWR creëert kennis die nodig is om te voorzien in twee belangrijke behoeftes: gezond, veilig drinkwater en een schoon milieu. Met als thuisbasis Nederland heeft KWR de ambitie een hoogwaardig kennis-/onderzoeksinstituut te zijn met internationale allure. De verouderde huisvesting voldeed echter niet aan dat beeld en was in technische zin achterhaald en verouderd.

Foto: MLR Photography

Compleet ontzorgen van de opdrachtgever

Na een uitgebreid onderzoek van de alternatieven is ervoor gekozen om een nieuw gebouw op de huidige locatie te realiseren. HEVO was gedelegeerd bouwheer en in dit project verantwoordelijk voor het projectmanagement vanaf het huisvestingsonderzoek tot en met het ontwerp, de realisatie en inrichting van het gebouw inclusief het terrein. Het opvallende eigentijdse gebouw is gerealiseerd vlak naast het oude kantoor, waarin de bedrijfsactiviteiten tijdens de bouw van het nieuwe pand gewoon doorgingen.

Transparantie

Omdat het bij KWR draait om kennis delen en samenwerken, was een transparant gebouw benodigd dat daartoe uitnodigt. Het ontwerp van het nieuwe pand bestaat daarom grotendeels uit glas. De gebouwstructuur bestaat uit twee generieke beuken zonder dragende wanden. Dit maakt dat iedere denkbare combinatie mogelijk is van laboratoria, kantoren en gedeelde functies als overlegplekken, stilteruimten en projectteamruimten. Een getrapt atrium vormt het kloppend hart van het gebouw; dit is een plek voor samenkomen, werken en overleggen, maar ook voor koffie drinken en eten. Het restaurant aan de zuidzijde van het gebouw is multifunctioneel inzetbaar als grote conferentiezaal.

Foto: Aemelie Deelder

Duurzaamheid

Naast transparantie speelde ook duurzaamheid een grote rol bij de ontwikkeling van het nieuwe gebouw, dat zowel een kantoor- als laboratoriumfunctie heeft. Het energieverbruik wordt met 60% verminderd door de toepassing van een zonneboiler, warmte-koudeopslag, ledverlichting, zonnepanelen en energiezuinige apparatuur. Door waterbesparende toiletten en hergebruik van proceswater wordt op het waterverbruik 25% bespaard. Hierdoor vermindert de afvalwaterlozing op het riool met 60%.

Duurzame ontmoetingsplaats

KWR Watercycle Research Institute huist sinds november 2014 in een – zoals ze zelf zeggen - inspirerende, duurzame ontmoetingsplaats. De transparantie van het gebouw is uitnodigend, de inrichting en het groen eromheen maken werken aangenaam. Met slimme, duurzame oplossingen is hun werkomgeving voorbereid op de toekomst.

In 2016 werd het gebouw door BNA benoemd tot beste gebouw van het jaar in de categorie ‘Stimulerende Omgevingen’. Lees hier het artikel

De renovatie van de boerenschuur en de aanleg van het hele terrein maakten tevens onderdeel uit van de opdracht.

# #

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug